Perla Adriaticii, Dubrovnik și croazieră pe insulele Elaphiti

Situația actuală ne face să ne uităm în urmă la fotografiile din telefon și să realizăm că nu ne-am bucurat suficient de locul în care am fost în urmă cu un an, în aceeași perioadă. Asta s-a întâmplat cu mine și Iulia, când în urmă cu aproape un an, la începutul lunii septembrie, mai exact, ne făceam bagajele pentru a descoperi frumuseți care nu știam că ne vor lăsa fără suflare.

Dacă ești fan Game of Thrones, probabil știi deja că Dubrovnik, Croația a fost principala locație pentru filmările capitalei celor Șapte Regate. Dacă nu ești, cu siguranță te vei îndrăgosti de peisajele extraordinare, străduțele înguste, mănăstirile, fântânile și arhitectura orașului vechi, pentru că tot ce vezi în fotografii arată de mii de ori mai frumos în realitate. Descoperi, într-adevăr, o perlă.

Iulia era fană a serialului, așa că țopăia de fericire la intrarea în orașul vechi, Pile Gate. Abia aștept să văd unde s-a filmat scena x…uite, aici s-a filmat…aici a avut loc bătălia...Eu habar n-aveam despre ce vorbește. Aveam ceva ore de somn pierdute, iar când am văzut că este și aglomerat, am început să îmi pierd răbdarea. În Dubrovnik trebuie să mergi cât mai de dimineață dacă vrei să faci poze în care să nu apară prea mulți oameni. Dar stresul a trecut repede, pentru că orașul vechi, cu muzica lui și cu atmosfera de poveste, te face să vrei să explorezi fiecare colțișor ascuns și fiecare străduță decorată cu lavandă.

Noi am văzut Dubrovnik în două zile, iar a doua zi pot să spun că am realizat cât este de frumos, de fapt. În prima zi ne-am plimbat pe străduțe, am vizitat ce se putea, am umblat prin magazine, ne-am plimbat puțin și în afara orașului vechi și am mâncat, iar în a doua zi, după croaziera pe insule, ne-a rămas timp să descoperim locuri noi și un bar situat într-un golf, cu vedere la Marea Adriatică. Vremea în primele două săptămâni din septembrie a fost perfectă.

Când intri în oraș s-ar putea să auzi tema din Game of Thrones cântată la vioară pe drumul principal și îți vor atrage atenția magazinele cu aceeași temă. Primul lucru pe care trebuie să îl faci este să îți schimbi niște bani în kune. O să vezi, totuși, că vor dispărea destul de repede din portofel. Dubrovnik nu este chiar ieftin. Pe strada principală, prețurile la mâncare sunt mai mari. Dacă o iei pe străduțele laterale, vei găsi tot felul de restaurante, pub-uri și cafenele la prețuri mai bune. Se poate să dai și mai mult de 15 euro pe un fel de mâncare banal, cum ar fi o porție de paste. Pe un breloc Game of Thrones am dat în jur de 16 euro. Asta înseamnă cam 120 de kune. Nu mai aveam kune și nu am mai schimbat, așa că am preferat la final să plătesc în euro. Dacă vrei să te plimbi pe zidurile cetății, te va costa în jur de 30 de euro, cam 200 de kune, sau 50 de kune dacă ești elev sau student. Ai nevoie de ceva timp la dispoziție, însă dacă nu vrei să vezi chiar tot de sus, poți opta pentru a vedea o parte din ziduri, de unde te asigur că vei avea parte de un peisaj minunat. După ce intri pe Pile Gate cobori niște scări pentru a ajunge pe Stradun, drumul principal. Chiar la începutul acestui drum, în dreapta, vei găsi scările către zidurile cetății. Poți alege să vezi o porțiune pentru un preț mai mic. Aici am descoperit un loc superb, când ne-am abătut de la scări și am făcut dreapta.

De pe ziduri, priveliștea este superbă. Poți opta pentru un ghid, dacă dorești să afli mai multe despre orașul vechi, unul dintre cele mai bine păstrate orașe medievale din lume. Istoria lui începe din secolul al VII-lea și era cunoscut ca și punct de comerț.

Pentru că am remarcat un bar drăguț când m-am abătut de la scări, la întoarcere am mers spre el. Și vă recomand să beți un cocktail acolo. Se numește Dodo Beach Bar. Peisajul este de vis. Am băut un Aperol Spritz admirând Marea Adriatică dintr-un leagăn. Este genul de loc în care vrei să oprești timpul.

Plimbându-te pe străduțe, vei descoperi o mulțime de locuri frumoase. Am găsit chiar și un magazin în care este veșnic Crăciunul, care te întâmpină la intrare cu numărătoarea inversă a zilelor până la sărbătorile de iarnă. Din piața din centru îți poți cumpăra diverse obiecte cu lavandă, suveniruri, dulciuri și alte bunătăți specifice. Una din cele mai frumoase structuri din orașul vechi este Mănăstirea Franciscană. Grădina interioară este un loc magic unde îți vei găsi liniștea și tot aici se află și un mic muzeu al unei farmacii vechi, unde intrarea este gratuită.

Dacă o iei drept înainte pe Stradun, vei ajunge în portul orașului vechi, iar aici poți pleca în croaziere pe insule cu diverse ambarcațiuni.

Bineînțeles că nu ai timp să faci totul într-o zi, așa că va trebui să dedici una sau mai multe zile vizitării insulelor, în funcție de ce îți dorești. Sau, de ce nu, te poți caza pe una din ele. Poți opta pentru o croazieră pe insulele Elaphiti. Prețul variază și nu mai știu exact cât a costat atunci, dar depinde de grup și ambarcațiune. Cel mai bine ar fi sa plătești de acasă croaziera, de pe TripAdvisor, de exemplu, și costă undeva la 40 de euro de persoană. Este un arhipelag destul de apropiat de Dubrovnik, alcătuit din 6 insule, însă 3 sunt locuibile și pot fi vizitate (Šipan, Koločep și Lopud), iar pe două dintre ele nu circulă mașini (Koločep și Lopud). De aici începe distracția.

Drumul pe mare este o adevărată aventură, iar peisajele îți vor tăia respirația. Noi am coborât pe două dintre insule, Koločep și Lopud. Nu am avut timp suficient să le explorăm, însă am profitat de timpul pe care îl aveam la dispoziție. Cum eu și Iulia veneam de la mare, să facem plajă pe insule nu era scopul, pentru că de asta eram sătule.

Insula Lopud, văzută de pe mare

Așa că pe o insulă aproape că ne-am pierdut, alături de alte două fete cu care ne-am împrietenit în această vacanță. Am umblat aiurea după semne, niște turiști care credeau că vrem să facem un traseu ne-au îndrumat într-o direcție, iar când ne-am dat seama că nu avem timp sa facem așa ceva, ne-am trezit într-un cimitir. Ne-am întors după sunetul mării și am ajuns într-un golf cu un peisaj extraordinar. În cealaltă parte a insulei. Trebuia să ne întoarcem la ambarcațiune iar pe drum am vrut să culeg două fructe de cactus ca suvenir, fructe pe care le-am prins în mână și am descoperit că sunt acoperite de ace mici mici care mi-au intrat în palme. Asta s-a întâmplat pe Lopud.

Pe Koločep am căutat o grădină botanică pe care am găsit-o după ce am urmărit iar prost niște indicatoare. Asta după ce am urcat mult pe insulă, iar eu și Iulia ne-am trezit într-o expoziție de artă contemporană în vârful insulei, care presupunea să stai într-o cameră imensă ca un labirint, în care era beznă, iar de-a lungul camerei trecea o dungă de lumină care își schimba culoarea pe măsură ce trecea timpul. Clar asta nu era grădina botanică pe care o căutam. Într-un final am găsit-o. Dacă nu te abați de la drumul principal, o găsești destul de ușor iar localnicii te ajută.

Aici este intrarea în grădină
Grădina este de fapt un parc mare, un fel de rezervație naturală, plină de vegetație și sculpturi diverse

Întoarcerea în orașul vechi ne-a ajutat să mai descoperim niște locuri în cetate, în timp ce ne apropiam de port și am putut vedea o porțiune pe care nu o vizitasem. Apusul aici a fost ceva minunat.

Croația nu este săracă în locuri și peisaje frumoase și cu siguranță este un loc unde îți dorești să te întorci, pentru că sunt atât de multe de explorat aici…Sunt unele locuri pe care le simți ca acasă când te gândești la ele. Croația ar putea fi unul dintre ele. Un simplu search la Parcurile Naționale Plitvice și Mljet îți vor face inima să bată și cu siguranță vei dori să o treci în bucket list.

Un comentariu Adăugă-le pe ale tale

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s