Muntenegru, dragoste la prima vedere

Anul trecut m-am îndrăgostit din secunda în care am pășit pe această bucată de Rai adriatic, un loc pe care îl simt ca și cum ar fi acasă. Dacă ți s-a părut frumos în Dubrovnik, Croația, atunci Muntenegru te va surprinde cu o frumusețe de nedescris. În ciuda oboselii și a febrei musculare pe care am avut-o după zilele petrecute în această vacanță, eu și Iulia aproape că am plâns când am plecat. Lucru pe care, probabil, îl vei face și tu dacă te vei decide să vizitezi această bijuterie a Mării Adriatice.

Herceg Novi este situat la intrarea în Golful Kotor, la poalele muntelui Orjen. Iar acum, sincer, mă gândesc că nu am prețuit suficient plimbările pe străduțele orașului, pe sub rodii și bolte de kiwi și nici cinele de sub măslini.

Orașul acesta mi s-a părut locul perfect de cazare. Este puțin mai greu să ajungi în Muntenegru și cred că cea mai bună variantă ar fi cu mașina. Biletele de avion sunt destul de costisitoare iar drumul este cu escale, unele chiar destul de lungi. Partea bună dacă mergi cu mașina este că poți să bifezi și câteva puncte prin Serbia și poți da o fugă și în Croația. Totodată, din Herceg Novi poți lua un autobuz spre Dubrovnik. Durează aproximativ o oră și jumătate și costă în jur de 11 euro.

Muntenegru este mai ieftin decât Croația și poți plăti oriunde în euro. Cazarea nu este scumpă, prețurile în Herceg Novi pornind de la 100 și puțin de lei pe noapte în prima parte a lunii septembrie, mult mai puțin decât în România, aș putea spune. Cu 150 de lei pe noapte și chiar mai puțin puteți avea parte de peisaje extraordinare de la balcon. O altă variantă ar fi să vă cazați în Budva, un loc care merită măcar vizitat, centrul turismului muntenegrean.

Herceg Novi este un loc extrem de liniștit și nu e asaltat de turiști. Este genul de loc în care chiar vii în concediu de odihnă, dar merită să te trezești într-o dimineață să faci o baie în mare la răsărit.

Sunt două locuri în care trebuie să mănânci aici. Prima cină pe care am luat-o a fost la Fanfani, sub măslini, cântând live lângă noi, în grădină Che sarà che sarà che sarà…Che sarà della mia vita chi lo sa? Vă zic sincer, nici Parisul nu este atât de romantic :).

A doua oara am mers la un restaurant despre care auzisem că este foarte bine cotat în zonă. Nu am regretat. Se numește Papagaj, iar mâncarea este extraordinar de bună. Ca și preț, un fel de mâncare foarte consistent ajunge în jur de 10 euro. În plus, au niște pâinici de casă minunate.

În Herceg Novi poți merge să vezi orașul vechi (toate din zona aceasta sunt frumoase), lucru pe care nu am apucat să îl facem pentru că aveam o listă prea lungă și nu era în topul priorităților. Dacă ajungi acolo, trebuie să faci o fotografie în Bellavista Square. Nu am avut timp să explorăm tot în zona Novi, însă m-am documentat și am descoperit foarte multe activități în această zonă. Pe lângă caiac, ATV, plimbări pe mare și drumeții, poți face canyoning. Aici am aflat mai multe despre acest sport. I-am contactat pe cei care se ocupă cu acest tip de activități și mi-au răspuns rapid pe mail. Te vor transporta cu o mașină din Herceg Novi, iar prețul pentru canyoning este între 65 și 115 euro de persoană. Poți rezerva o zi întreagă pentru așa ceva. Pe lângă asta, Muntenegru nu duce lipsă de peisaje montane, așa că găsesți aici niște trasee numai bune de luat la pas.

Se poate pleca spre Kotor pe mare, cu o ambarcațiune. Prețul variază și este stabilit și în funcție de numărul de pasageri. Poate costa în jur de 200 de euro un tur, preț total pentru 6 pasageri.

A fost și de data asta o adevărată aventură pe mare, una mai zbuciumată aș putea spune, față de croaziera pe insulele croate. Am prins o ploaie torențială și ne-a făcut ciuciulete în drumul spre Kotor, cu tot acoperișul ambarcațiunii și toate umbrelele din lume, cu care mai mult ne feream de valuri decât de ploaie.

În drum ai parte de peisaje superbe și poți admira insulele din golf, tot felul de restaurante și căsuțe așezate deasupra apei. Insula Sfântul Gheorghe este foarte frumoasă. Tot aici se află și o biserică sârbească.

Island of Saint George, Kotor Bay

Când am ajuns în portul Kotor, vremea era perfectă. Ne-am lovit imediat de un peisaj mult mai animat, încărcat de palmieri, ambarcațiuni luxoase și multe scutere.

Se spune că în anul 1918, marinarii slavi au venit cu navele în golful Kotor și odată cu asta au adus și pisicile. Au venit pisici din toate colțurile lumii și au salvat orașul, acesta fiind așezat între munți și mare, deci având și o populație considerabilă de șerpi, șoareci și șobolani. Astfel, pisicile au devenit un simbol al norocului în Kotor. Am găsit pisici tolănite peste tot. Pe scaune, mese și în ghivece :)).

Nu vei găsi doar pisici, ci o mulțime de suveniruri cu pisici, ba chiar și un muzeu dedicat lor. Totul e unic aici și cu siguranță vei găsi lucruri pe care nu le mai găsești nicăieri altundeva.

Cel mai frumos lucru este să te plimbi pe străduțele orașului vechi, de care nu te mai saturi. Este împânzit de cafenele, restaurante, magazine de suveniruri și de obiecte handmade. Este, desigur, și mult mai liber decât Dubrovnik. Să nu uit..aici am mâncat cea mai bună înghețată!

Trebuie neapărat să finalizezi plimbarea cu urcarea celor 1355 de trepte ale fortăreții lui St.John. Asta te va costa 8 euro și te sfătuiesc să îți iei și o apă cu tine, pentru ca va crește prețul ei pe măsură ce urci :)). Adidașii mei au o întreagă încărcătură emoțională pentru că de fiecare dată când îi port pare să se lase cu un drum greu sau cu o urcare pe munte. Urcarea este puțin dificilă din cauza pietrelor, iar pe scări (care sunt înguste) va trebui uneori să îi lași pe cei care coboară. Priveliștea de sus merită tot efortul!

Muntenegru își face loc treptat în scena turismului, însă nu îmi doresc decât atunci când mă reîntorc, să fie același loc de poveste pe care l-am întâlnit prima dată…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s