De ce nu slăbesc?

Pentru că nu există dieta minune sau capsula care să topească grăsimea peste noapte, procesul de scădere în greutate ar trebui să fie unul care se desfășoară în timp, fără scăderi bruște, astfel încât să te poți bucura de rezultate frumoase, de tonus și sănătate.

Este adevărat că principala cauză a creșterii în greutate sunt alimentele ce au conținut ridicat de zahăr, fast food-ul, prăjelile, băuturile carbogazoase și cam tot ce este considerat gustos în zilele noastre, însă de multe ori putem face alte greșeli care ne țin în platou, după eliminarea acestora. Frustrarea faptului că nu mai slăbești după ce ai eliminat tot ce era nociv nu face decât să rupă procesul și te întorci la vechiul stil de viață nesănătos.

În 100% din cazurile pe care le-am întâlnit în cabinet, simpla eliminare a alimentelor nesănătoase va duce la o scădere în greutate, uneori destul de bruscă, iar la un moment dat se produce un blocaj. Mai departe este nevoie de ajutorul unui specialist pentru alcătuirea unui plan de nutriție și pentru depășirea pragului. Ce greșeli de mai jos identifici în viața ta de zi cu zi? Am vrut să punctez câteva elemente de multe ori ignorate, care stau în calea obținerii greutății ideale.

  • Nu mănânc mai nimic, de ce nu slăbesc?

Răspunsul la întrebarea asta este simplu. Nu slăbești pentru că nu mănânci mai nimic. Corpul tău nu primește suficienți nutrienți pentru a funcționa la capacitate maximă. Plecând de la nivel celular, trebuie să înțelegi că marea majoritate a celulelor din organism conțin mitocondrii. Mitocondria este generatorul de energie, un fel motor, ce produce o substanță numită adenozin trifosfat (ATP). Această substanță este combustibilul pe care îl folosesc celulele pentru a funcționa. Mitocondriile au nevoie de o lungă listă de substanțe nutritive pentru a produce ATP. Odată ce sunt private de aceste substanțe nutritive, celulele produc mai puțină energie și nu își pot îndeplini toate funcțiile. Cu alte cuvinte, organismul tău nu funcționează la capacitate maximă. Dacă celulele corpului tău nu primesc suficientă hrană, cu siguranță vei avea un metabolism încetinit. Să mănânci o masă pe zi nu este o soluție pentru a slăbi. Bineînțeles că funcționează la început, deoarece vei reduce aportul caloric brusc, cu repercursiuni și cu riscul de a-ți încetini procesul de slăbire în viitor. Sună puțin complicată povestea, însă crede-mă că înfometarea este ceva drastic, cu impact negativ asupra organismului. Nu suntem doar ceea ce vedem cu ochiul liber, ci în corpul nostru se desfășoară o multitudine de procese care trebuie să fie în echilibru.

  • Frustrarea că trebuie să slăbesc

Trebuie să înțelegi că primul pas în procesul de a slăbi este să încetezi să te mai învinuiești pentru eșecurile de până acum. Aș aduna o sumă frumoasă dacă aș avea câte un ban pentru fiecare trebuie să fac ceva că nu mă mai suport pe care îl aud în cabinet. Dieta pare o pedeapsă, de parcă una e capul și alta e corpul. Nu mai privi schimbarea alimentației ca pe ceva pe termen scurt, un chin care trebuie suportat și după care te vei recompensa pe măsură. Eliminarea unor alimente cu care erai obișnuit poate fi un șoc, dar nu te obligă nimeni să faci o schimbare bruscă. Eliminarea treptată poate fi o soluție în cazul multora și impactul psihic nu mai este atât de mare. Pornește cu pași mici și analizează-ți gândurile. Ce te face să nu poți renunța la zahăr? Poate fi o perioadă de stres în viața ta, sau poate să îți aducă un confort emoțional la finalul unei zi de muncă. Nu este vina ta că mâncarea îți produce plăcere. Suntem construiți în așa fel încât mâncarea stimulează creierul să producă endorfine, hormoni ai fericirii. Este foarte posibil ca mâncarea să fie pentru tine sursa principală de endorfine, sursa cea mai mare de fericire. Găsește alte surse de endorfine (sportul, meditația, masajul, o porție de râs), sau elimină cauza stresului.

  • Nu dorm suficient și trec printr-o perioadă de stres

Glanda suprarenală secretă un hormon al stresului, numit cortizol. Cortizolul este cel care pregătește corpul de acțiune în perioadele de stres, de tipul luptă sau fugi. În mod normal, este un mecanism util, care ne ajută să supraviețuim. Cum noi nu ne mai aflăm în pericolul de a fi atacați de prădători, nivelul ridicat de cortizol pe termen lung afectează mai multe funcții, în primul rând pentru că digestia și unele activități metabolice sunt suspendate pe moment, apoi pentru că acesta sporește disponibilitatea glucozei pentru energie, însă dacă noi nu fugim de prădător, nu o utilizăm fizic. Excesul de cortizol poate provoca o creștere în greutate. Privarea de somn și expunerea la stres pe termen lung duce la creșterea secreției acestui hormon.

  • Nu mă hidratez

Corpul uman este alcătuit din aproximativ 60% apă, ceea ce înseamnă că aceasta este esențială pentru ca organismul să funcționeze la capacitate maximă. Este responsabilă pentru dizolvarea substanțelor nutritive obținute din hrană și la eliminarea deșeurilor, iar lipsa ei poate duce la probleme digestive. În plus, apa joacă un rol important în procesul de slăbire, stimulând metabolismul. Una din cele mai frecvente greșeli este consumul de apă în cantitate mare, într-un timp scurt și nu pe parcursul zilei. Nu poți compensa lipsa hidratării de pe parcursul zilei dacă bei o cantitate mare de apă seara. Poate părea ciudat să îți spun asta, însă poți vedea nivelul de hidratare verificând culoarea urinei. Dacă este incoloră, înseamnă că bei prea multă apă, iar dacă este închisă la culoare înseamnă că ești deshidratat sau poate semnala o afecțiune. Trebuie să fie un galben deschis.

  • Țin dietă să slăbesc repede înainte de nuntă, de vară, de vacanță, etc.

Un stil de viață echilibrat trebuie urmat toată viața. Ideal ar fi să limitezi în general consumul de alimente procesate, având în vedere că organismul tău nu este construit să fie hrănit astfel. Orice dietă funcționează doar în perioada în care o urmezi și este normal să te îngrași după ce te-ai oprit. Oamenii care nu iau în greutate după ce au urmat o dietă restrictivă sunt cei care și-au păstrat din obiceiurile sănătoase. Din punctul meu de vedere, există alimente pe care nu ar trebui să le mai consumi niciodată în viață.

Se întâmplă, mai rar ce-i drept, ca scăderea în greutate să fie blocată de niște probleme de sănătate sau de un dezechilibru la nivel hormonal. Dacă în urma unei diete personalizate nu se întâmplă absolut nimic (dacă pacientul urmează dieta ca la carte și nu scade în greutate absolut deloc, ba chiar se îngrașă), este necesară o investigație amănunțită și trebuie găsită cauza. Astfel, se va merge pe eliminarea cauzei în combinație cu un stil de viață sănătos.

Cu toții avem nevoie de ajutor la un moment dat în viață și este important să știm când să îl cerem sau când să îl oferim. Procesul de slăbire poate fi unul dificil, dar nu trebuie văzut ca o pedeapsă, altfel devine un cerc vicios și nu vei înțelege niciodată cât de bine te simți când îți reorganizezi stilul de viață.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s