Postul, mai mult decât o practică religioasă

Se apropie sărbătorile de iarnă și acum poate fi ținut cel mai simplu post, fiind o perioadă în care se consumă foarte mult pește.

În mod tradițional, postul este considerat o practică spirituală, înălțătoare.

Luând în considerare faptul că în ultimul timp a devenit la modă dieta bazată pe post (sau așa-zisul fasting), vreau să îți prezint aici câteva informații utile, în speranța că vei învăța să aplici anumite reguli viața de zi și vei renunța să mai încerci diete care produc un haos în organism.

Privesc postul exact cum privesc și o dietă echilibrată. Ambele reprezintă o modalitate de a te ridica din punct de vedere spiritual și ambele necesită disciplină și introspecție, stimulând conștiența. De aceea, consider că cel mai bun moment de a începe un post este atunci când corpul este pregătit dinainte cu o alimentație echilibrată. În cazul postului negru, cel mai prost moment în care poți începe să îl ții este atunci când organismul este deja privat de nutrienți. Cu alte cuvinte, să treci de la o alimentație dezechilibrată, care nu furnizează corpului suficienți nutrienți, la a nu consuma niciun fel de alimente, transformă postul într-o practică distructivă, care poate pune organismul în pericol.

Citind cartea dr.Jason Fung referitoare la postul intermitent, mi-am dat seama că informațiile care sunt prezentate în cărțile de specialitate nu pot fi aplicate cu ușurință de către necunoscătorii domeniului, fapt care a dus la multitudinea de articole scrise pe diverse site-uri care promovează dietele de tipul fasting, fără a se lua în considerare repercursiunile unei astfel de diete în cazul oamenilor care nu cunosc principiile unui stil de viață echilibrat. Mai exact, nu cred că poate fi benefic unei persoane care nu a urmat înainte măcar o simplă dietă de trei mese și două gustări pe zi și în niciun caz celor ce suferă de diabet sau alte afecțiuni.

Astfel, îți propun câteva modalități simple de a aplica postul clasic în viața de zi cu zi, prin renunțarea la proteina de origine animală două zile pe săptămână.

Trei mese și două gustări în post

Dacă vrei să ții post miercuri și vineri, nu trebuie decât să îți organizezi zilele acestea dinainte, stabilind clar ce vei mânca atunci. Cel mai simplu este să ai cel puțin trei mese pe zi care să includă și proteină de origine vegetală. De exemplu:

08:00-Un bol de terci de ovăz cu lapte vegetal și fructe de pădure

10:00-Un fruct

13:00-Tocăniță de ciuperci pleurotus cu mămăligă

15:30-Un fruct

18:00-Un bol de salată cu diverse legume crude și tofu din soia nemodificată genetic

Porțiile nu trebuie să fie foarte mari, astfel încât să nu încarci corpul cu alimente ci doar să îl hrănești suficient cât să își desfășoare activitățile la capacitate maximă. Încearcă să nu consumi nimic între aceste mese.

Renunță la alimente procesate și dulciurile de post din magazin

Dacă nu ai făcut-o în celelalte zile, postul este momentul perfect să renunți la obiceiurile nesănătoase și să consumi mâncare simplă, gătită, legume și fructe. Asta înseamnă că cele două zile de post pe săptămână sunt prilejul perfect să îți satisfaci nevoia de dulce doar cu fructe. Totodată, postul reprezintă și tăria de a renunța la alte dependențe, iar odată ce vei descoperi că ai putere interioară să îți controlezi poftele, vei reuși să îți modifici dieta cu totul.

După cină, post negru.

O altă modalitate simplă de a aplica postul negru este ca de la ultima masă din zi până a doua zi să nu consumi nimic, moment în care corpul intră în repaus prin somn și se reface pentru funcționarea adecvată următoarei zile. Noaptea este momentul perfect de postit deoarece atunci încetinesc procesele fiziologice din organism.

Include proteina de origine vegetală în zilele de post

Încearcă să diversifici. În zilele de post, poți înlocui carnea cu mazăre, năut, soia și cu alte alimente ce reprezintă o sursă de proteină vegetală, poți folosi garnituri de cartofi dulci sau orez și poți adăuga la micul dejun semințe precum cele de cânepă sau chia.

Luând în considerare sfaturile de mai sus, vei descoperi că poți să îți organizezi mai bine și celelalte zile din săptămână și poți chiar să mărești numărul zilelor de post până la Crăciun, având în vedere că sunt multe zile în care beneficiezi de proteina din pește.

Mai jos am atașat un calendar creștin ortodox cu toate dezlegările postului de Crăciun, pentru că sunt sigură că mai există și oameni ca mine care nu știau că există atât de multe dezlegări.

Acestea fiind spuse, spor la postit! 🙂

Un comentariu Adăugă-le pe ale tale

 1. Isai Florin spune:

  Bun venit articolul! De exemplu eu urmez un regim gen post personalizat si adaptat la „specificul zonei”, de aproximativ 6 săptămâni:
  – mic dejun (07:00 – 08:00)
  – pranz (14:00 – 16:00)
  – post (16:00 – 07:00).
  Nu fac mare rabat de la ceea ce mananc, dar functioneaza, se slabeste usor, în timp și trebuie combinat cu măcar mers pe jos zilnic (4 -5 km).
  Organismul se adaptează destul de repede, după aproximativ 10 zile ți se va părea anormal să mai mănânci seara!!!
  În rest, între mese apa plata, cafea și ceai!
  Dulce: aproape orice pe timpul celor 2 mese!!!!
  Succes!!!

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s