Despre Coenzima Q10 auzim cel mai des în spot-urile publicitare ale produselor de îngrijire a tenului, care vin la pachet cu promisiunea tinereții fără bătrânețe.
În Maestrul și Margareta de Mikhail Bulgakov, diavolul îi oferă Margaretei o cremă pe care aceasta o folosește pe tot corpul și, ca prin minune, devine versiunea ei mult mai tânără. Oricât de frumos ar fi să folosim o cremă care să ne întinerească peste noapte, este important de reținut (a se citi de revenit cu picioarele pe pământ) faptul că acest puternic antioxidant trebuie să ajungă la nivel celular pentru a fi eficient.

Cunoscută sub numele de ubichinonă, coenzima Q10 este răspândită în întregul corp omenesc și este prezentă în special în organele ce au o activitate intensă, cum ar fi inima și ficatul. Nu e de mirare, având în vedere că este implicată în lanțul de reacții chimice care duce la mărirea randamentului energetic cu care funcționează celulele. Fiind un antioxidant, coenzima Q10 elimină radicalii liberi, prevenind astfel avarierea celulelor.
Până la vârsta de 30 de ani, organismul uman produce o cantitate suficientă de Q10, însă începe să scadă progresiv odată cu această vârstă.
Suplimentul de Q10 are multiple utilizări, iar majoritatea cercetărilor implică inima, deoarece pacienții care suferă de afecțiuni cardiace prezintă deficiențe. Cercetările au dovedit, însă, și că administrarea a 300mg de Q10 timp de o săptămână a îmbunătățit performanța fizică, ceea ce înseamnă că pacienții care suferă de oboseală cronică pot beneficia de pe urma suplimentării cu acest antioxidant.
Studiile au scos la iveală faptul că mulți pacienți care sufereau de oboseală cronică și prezentau simptome precum tulburări de somn, dureri de cap, oboseală și rezistență scăzută la efort fizic, aveau niveluri mai scăzute de CoQ10 decât cei sănătoși.
Există numeroase produse pe piață care fac referire la cercetările științifice, în special la studiile Q-Symbio și Kisel10, însă absorbția coenzimei Q10 nu este întotdeauna eficientă. Acesta este motivul principal pentru care este necesar să ne documentăm asupra trasabilității suplimentelor pe care alegem să le achiziționăm și ulterior să ni le administrăm, sau să discutăm cu specialiștii din domeniu.