Suplimentele de colagen-Fântâna tinereții sau o minciună de marketing?

A fost odată ca niciodată; că de n-ar fi, nu s-ar mai povesti; de când făcea plopşorul pere şi răchita micşunele…..De când se scria musca pe perete. Mai mincinos cine nu crede.

Am fost o iubitoare de basme în copilărie, nu pentru că erau pline de simbolistică și greu de înțeles, ci pentru că la finalul acestora puteai extrage o morală. Asemeni lui Făt-Frumos, îmbătrânim căutând tinerețea fără bătrânețe și viața fără de moarte 🙂 .

Varietatea suplimentelor alimentare de pe piață poate cauza de multe ori confuzie, neștiind ce produse ni se potrivesc și care dintre acestea sunt cele mai bune alegeri. Din dorința de a avea piele, păr și unghii mai frumoase, cădem în capcana achiziției de suplimente și produse de îngrijire pe care de multe ori nici nu avem timp suficient să le folosim, sau despre care credem că reprezintă o scurtătură în atingerea obiectivelor legate de aspectul fizic.

colagen pudra

Colorate, mai nou, sub formă de băuturi cu arome de fructe sau ciocolată, suplimentele de colagen au invadat încet-încet piața și nu sunt nicidecum ieftine. Curiozitatea mea cea mai mare a fost să înțeleg de ce o proteină care este produsă în mod natural de corp este împachetată sub forma unui supliment care ajută la producerea acesteia.

Mai pe înțelesul tuturor, producătorii de suplimente spun că ar trebui să bei colagen ca să produci colagen.

Colagenul este proteina de bază a organismului uman, ce se găsește în oase, piele, mușchi, tendoane și ligamente. Organismul o sintetizează în mod natural, iar producția acesteia scade începând cu vârsta de 25 de ani.

Există colagen hidrolizat, gelatină și colagen în formă naturală. Dintre acestea trei, doar colagenul hidrolizat (sau peptidele de colagen) ar putea fi absorbit de corp, deoarece este scindat în aminoacizi.

Cum produce corpul colagen?

În timpul digestiei, organismul uman scindează colagenul în aminoacizi care ulterior sunt absorbiți și folosiți pentru a construi colagenul și alte proteine de care el are nevoie. Prin urmare, un supliment de colagen ar fi inutil, întrucât corpul îl produce natural, utilizând aminoacizii din proteinele pe care le consumi. Colagenul produs în cantitate mai mică nu este precum o carență de vitamine sau minerale, pe care o putem compensa prin administrarea vitaminei sau mineralului respectiv în forma pe care o poate utiliza corpul. Spre exemplu, în cazul unei carențe de magneziu, vom administra un supliment ce conține acest mineral, compensând astfel lipsa lui din organism. În cazul colagenului, corpul desfășoară procese care duc la sinteza acestuia.

Nu există studii concrete care să dovedească eficiența suplimentelor de colagen. Marea majoritate din cele care există sunt ori sponsorizate de companiile producătoare de suplimente, ori sunt realizate pe suplimente care au în compoziție colagen, dar și alte vitamine și minerale care ajută la producția naturală a acestuia. În plus, FDA din SUA nu a reglementat suplimentele de colagen (sursa aici).

Ar trebui să ne concentrăm pe modalitățile prin care putem ajuta corpul să producă această proteină atât de necesară.

Organismul uman are nevoie de anumiți nutrienți pentru a produce colagenul, printre care vitamina C, zinc și cupru. Consumând proteine de calitate, legume, fructe și oleaginoase în cantități moderate, îl ajutăm să îl sintetizeze. În locul unui supliment de colagen, aș opta pentru un supliment calitativ de vitamina C, mai ales în cazul fumătorilor, pentru care doza de vitamina C ar trebui să fie mult mai mare ținând cont de faptul că ei prezintă concentrații mult mai mici din aceasta.

2 comentarii Adăugă-le pe ale tale

  1. Maria spune:

    Din păcate, articolul tău a ajuns prea târziu🤦🏻‍♀️! Tocmai am achiziționat 3 cutii de Colafast – colagen rapid. Pentru sănătatea articulațiilor și un început de gonartroza mi-au fost recomandate : colagenul împreuna cu Rumalaya forte….🥰💐

    Apreciază

    1. alexandramihaelaursu spune:

      Bună seara! Vă recomand să citiți despre MSM și glucozamină 🙂

      Apreciază

Lasă un comentariu