Poluarea cu metale grele are temeri profunde la nivel mondial din cauza creșterii instantanee a industriilor. Acum, mai mult ca niciodată, este momentul să încercăm să îmbunătățim calitatea mediului înconjurător.
Cu siguranță starea de sănătate este puternic influențată de alimentație, dar de multe ori trăim într-o iluzie a stilului de viață sănătos, iar un exemplu pertinent îl reprezintă prezența unor cantități periculoase de metale toxice într-o mare varietate de alimente, cantități depășite adesea în produsele destinate bebelușilor, conform unui raport publicat pe la începutul anului.

Nivelul ridicat de metale grele din rezervoarele de apă reprezintă o amenințare pentru plante, animale și om, din cauza transferului acestora din apă în sol și apoi în legume. Tocmai de aceea, poluarea cu metale grele reprezintă un subiect important pentru sănătate.
Care este efectul ingerării acestor elemente toxice?
Toxicitatea cauzată de urmele de metale grele este o problemă de mare îngrijorare pe tot globul, având efecte cancerigene și neurotoxice. Ceea ce mă surprinde cel mai mult este nonșalanța cu care producătorii vând alimente pentru bebeluși care depășesc nivelurile toxice, știind că acest lucru duce la afectarea iremediabilă a creierului acestora.
Nivelurile toxice ale tuturor metalelor esențiale și neesențiale modifică structura tridimensională a enzimelor, distrug membrana celulară și modifică funcțiile celulare. Ingestia de metale grele la om este asociată cu aciditatea sângelui, cancerul, problemele renale, întârzierea creșterii și, în cele din urmă, moartea.
Comisia Europeană reduce nivelurile maxime admise de Plumb și Cadmiu
Iată și o veste bună. EFSA și Organizația pentru Alimentație și Agricultură au concluzionat că este necesară reducerea expunerii populației la aceste metale toxice, menționând faptul că în zonele puternic contaminate se dublează doza săptămânală tolerabilă pentru organism. Mai avem, însă, de așteptat până în februarie pentru că abia atunci vor dispărea alimentele nocive de pe piață, bineințeles ele fiind doar o mică problemă în industria alimentară.
Mineralul esențial care luptă împotriva metalelor grele
Seleniul are capacitatea de a se lega de metalele grele, eliminându-le din organism. Interesant este faptul că acesta se leagă de mercur în proporție de 1:1. Este un mineral rar, care se găsește în roci, sol și apă. Din păcate, multe țări europene prezintă un aport alimentar de Seleniu redus, solul fiind sărac în acest mineral.
Poluarea cu metale grele provine din deșeuri miniere și industriale, din emisii ale autovehiculelor, vopsele sau îngrășăminte.
Cu siguranță nu vom putea împiedica fabricile să polueze apele, solul și aerul, însă schimbarea pornește de la fiecare în parte, fiecare din noi având un rol esențial în viitorul și sănătatea planetei 🙂
Surse:
https://www.pharmanord.ro/produse/selenoprecise-100mgr
https://link.springer.com/article/10.1007/s11356-021-15808-z
https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0255853