În urmă cu 8 ani, pe la începutul relației mele cu fitness-ul, aș fi înlocuit zahărul cu orice îndulcitor. Am pierdut numărătoarea tipurilor de batoane și shake-uri proteice încercate, delicioase, bogate în îndulcitori și arome de tot felul.
Din cauza sedentarismului în creștere în rândul populației, obezitatea a devenit factorul principal al declanșării diabetului de tip 2. Din acest motiv, căutând să facă alegeri alimentare mai sănătoase, consumatorii cer o varietate mare de produse cu puține calorii.
Îndulcitorii artificiali sunt foarte ieftini
Industria alimentelor și a băuturilor continuă să înlocuiască zahărul cu îndulcitorii artificiali, care presupun doar o fracțiune din costul îndulcitorilor naturali. Un înlocuitor al zahărului imită gustul acestuia, este mai slab caloric și este chiar și de 200 de ori mai dulce decât el. Înțelegem deci, că în ciuda costului foarte mic, producătorii îndulcitorilor artificiali obțin profituri extrem de mari.
Pentru că este un subiect foarte complex, acesta este începutul unei serii de articole pe care o voi publica, care tratează îndulcitorii pe înțelesul tuturor.
Schimbă modul în care percepem gustul alimentelor
Stimularea în exces a receptorilor pentru gustul dulce prin consumul acestor înlocuitori foarte intenși modifică felul în care percepem gustul altor alimente. Cei care consumă frecvent alimente îndulcite cu aceștia pot să nu mai simtă la fel de intense și de apetisante mâncărurile dulci, fructele și legumele. În plus, există studii care dovedesc faptul că oamenii care consumă băuturi dietetice au mult mai multe șanse să devină obezi, spre deosebire de cei care nu le consumă. De ce se întâmplă asta? Pentru că îndulcitorii artificiali ne pot împiedica să asociem dulcele cu aportul caloric, simțind astfel nevoia să consumăm și mai mult dulce. Aș putea spune că este un dulce incomplet, pentru care corpul cere completarea.
O recompensă mai bună decât cocaina
Zaharurile rafinate nu au existat în dieta majorității oamenilor de-a lungul istoriei. Este ideea de la care pornește un studiu din 2007, care dovedește că zaharina, un îndulcitor foarte intens, non-caloric, poate fi mai periculos decât dependența de o substanță foarte nocivă. Șobolanii au avut de ales între apă îndulcită cu zaharină și cocaină intravenoasă. 94% din aceștia au ales gustul intens al zaharinei. Mai rău, preferința pentru zaharină nu a putut fi suprimată nici măcar prin creșterea dozelor de cocaină, până la intoxicație.
Aș alege, mai degrabă, zahărul
Un adult nu ar trebui să depășească 30g de zahăr pe zi. O mare parte din alimentele aflate pe piață conțin zahăr adăugat. Zaharurile naturale, obținute din fructe și legume, nu se iau în calcul, deoarece acestea sunt bogate în fibre, care ajută la reglarea glicemiei. Uitându-mă în jur, pot să număr pe degete persoanele care nu depășesc cele 30g de zahăr adăugat. Totuși, de ce aș alege zahărul? Pentru că este un dulce pe care corpul nu simte nevoia să îl completeze. Dacă nu consumi deloc sau foarte puțin zahăr și mănânci din când în când o prăjitură, nu există șansa să devii dependent. Din contră, s-ar putea să simți că e prea mult. Dacă, în schimb, mănânci o prăjitură cu îndulcitori artificiali, s-ar putea să simți că îți mai trebuie ceva. Posibil a doua zi să mai mănânci o dată aceeași prăjitură și tot așa, în căutarea gustului ideal de dulce, oferindu-i corpului constant intensitatea dulcelui artificial, care la un moment dat îți va altera gustul alimentelor.
Industria alimentară se va adapta constant, căutând mereu să dezvolte noi produse care să se adapteze tendințelor. Dacă piața este formată din oameni care merg la sală și au descoperit că proteina ajută la creșterea masei musculare, va eticheta pieptul de pui ca fiind „bogat în proteine”. E de la sine înțeles că niciun pui nu a fost vreodată lipsit de ele. Dacă specialiștii spun că avem nevoie de seleniu, va apărea acest lucru pe ouă, chiar dacă vei beneficia de acest mineral dacă mănânci orice ou, poate chiar mai bine dacă îl cumperi de la țărani. Și nu în ultimul rând, dacă oamenii au probleme cu somnul, apare iaurtul cu melatonină :).
Stay tunned pentru următorul capitol din Îndulcitorii artificiali – Calorii mai puține, dar cu ce preț?
Vezi și:
Un comentariu Adăugă-le pe ale tale