Un café con leche por favor, îi spunem ospătarului, amuzându-ne că în sfârșit facem parte din categoria oamenilor care luni dimineață stau la cafea pe terasă. Admir cochetăria balcoanelor barceloneze și rasuflu ușurată când îmi amintesc că avem o săptămână întreagă înaintea noastră până să revenim la agitația Bucureștiului. Între timp, o să ne bucurăm de briza Mediteranei, de frumusețea arhitecturală și de muzica celui mai frumos oraș care îmi va rămâne în suflet.

Pe bună dreptate a ajuns capitala Cataloniei una din primele destinații turistice ale Spaniei, dar și în topul mondial turistic, economic și cultural, încântându-și vizitatorii cu frumusețea clădirilor, mâncarea extraordinară și varietatea restaurantelor și cele 7 plaje ale sale ce însumează 4,5 km de coastă.
Pentru a ne putea bucura de toate cele de mai sus, am căutat ca poziționarea locului în care ne-am cazat să fie cât mai bună, astfel încât să ne putem deplasa cât mai mult pe jos. Ne-am cazat la Hotel Barcelona Center, unde am avut parte de ospitalitate și de o priveliște minunată de pe terasa ultimului etaj, unde se poate savura un cocktail în jacuzzi. Sunt sigură că mulți fac muncă de cercetare când vine vorba de cazare, căutând cea mai potrivită locație ca și punct de plecare spre obiectivele turistice, așa că hotelul excelează la acest capitol.


Antoni Gaudí a devenit unul din cei mai faimoși arhitecți din prima jumătate a secolului 20, fiind un pionier în Art Nouveau și modernism cu structurile sale extravagante cu care a împânzit minunatul oraș. A fost un observator al naturii, de unde se crede că și-a format stilul arthitectural. În 1878, când a absolvit Școala de Arhitectură la Barcelona, directorul instituției a spus Nu știu dacă am acordat această diplomă unui nebun sau unui geniu; numai timpul ne va spune.
Cel mai faimos proiect al lui, Basílica de la Sagrada Família, a început în 1883, devenind în zilele noastre una din cele mai vizitate atracții ale Spaniei. Gaudi nu a reușit să o termine, iar construcția este incompletă în prezent și este aproximată finisarea ei în 2026, când se vor împlini 100 de ani de la moartea faimosului arhitect. Fără îndoială merită să o vezi atunci, dar și acum :).

Casa Milà și Casa Battló sunt două dintre clădirile pe care le poți admira plimbându-te prin oraș. Data viitoare când venim aici, am stabilit că trebuie neapărat să vizităm interiorul casei Battló, care este și preferata mea.

Tocmai pentru că am vrut să îmbinăm utilul cu plăcutul, nu am reușit să ajungem chiar la toate obiectivele(printre care și Montjuïc, pe care l-am văzut doar în trecere și l-am admirat de la distanță), lăsând unele dintre ele pentru următoarea vizită. Am vrut să ne bucurăm de vacanță, să ne relaxăm, să încercăm cele mai bune preparate culinare și să inspirăm aerul de mare. Tot orașul este presărat de stilul gaudian și poți porni pe străzile Barcelonei în căutarea clădirilor. De multe ori este posibil să le vezi și să nu îți dai seama, pentru că arhitectura orașului este oricum deosebită. Bineînțeles că nu se putea să plecăm de aici fără să vizităm Park Güell, fiind primul pe listă și pentru care aveam deja biletele cumpărate de pe site-ul oficial, unde se găsesc toate informațiile despre fascinanta istorie a acestuia. Dincolo de relația patron-angajat, antreprenorul Eusebi Güell și Gaudí au dezvoltat o adevărată relație de prietenie, artistul primind misiunea de a începe construcția parcului în 1900. Park Güell este unul din cele mai mari spații verzi ale orașului, având peste 17 hectare, împărțite în zona monumentală (declarată patrimoniu mondial) și 8 hectare de pădure.


Nu cu mult timp înainte de construcția parcului, în 1888, este construită o altă bijuterie arhitecturală. Arcul de Triumf se află la intrarea în parcul Ciutadella, în trecut servind ca poartă principală pentru Exposición Universal de Barcelona.

Aici ne-am bucurat de o plimbare scurtă cu barca pe lacul din parc, vâslitul dovedindu-se ceva mai greu decât ne imaginam, iar barca fiind mult mai greu de manevrat decât un caiac. Am bifat astfel antrenamentul de brațe pentru Sebastian, fiindcă prea ne definisem picioarele de la atâția km de mers pe jos :).



Tips:
+ În funcție de poziționarea cazării pe care o alegi, la unele obiective se poate ajunge pe jos, iar către altele, cea mai bună opțiune ar fi autobuzul. Noi nu prea am avut nevoie de autobuz, dar am aflat ca abonamentul Family de 10 călătorii este cel mai avantajos și poate fi folosit de mai multe persoane. Am descoperit astfel că este la preț mai mic decât cel individual care are același număr de călătorii. Abonamentul Family se găsește exclusiv în stațiile de metrou, nu în cele de autobuz și nici la chioșc.
+ Siguranța și purtarea măștii în spații închise și/sau aglomerate primează în perioada aceasta.
Barcelona nu poate fi cuprinsă nici într-un singur articol, nici într-o singură vacanță, ocupând un loc special în inimă și la mine pe blog. Tocmai de aceea, partea a doua am rezervat-o plimbărilor, mâncărurilor și băuturilor pe care ar trebui să le încerci când treci pe acolo. Poate, cine știe, ai mai fost și ai ratat ceva, așa cum Sebi a ratat crema catalană deși a vizitat orașul de mai multe ori în trecut.
Va urma…
Un comentariu Adăugă-le pe ale tale