Aș fi ales înghețata de ciocolată în orice cheat day, până la finalul vieții, deci e de la sine înțeles că dezamăgirea a fost la fel de mare și pentru mine să aflu că peste 90% din ce găseam în frigiderele din supermarket conținea E407 sau mai pe românește, caragenan.
Chiar dacă poate fi etichetat ca și natural, s-ar putea să îți schimbi părerea despre acest agent de îngroșare care se găsește într-o mulțime de produse alimentare pe care le consumă atât adulții, cât și copiii.

Caragenanul este extras dintr-o algă roșie, Chondrus crispus (cunoscută popular ca și mușchi irlandez) și este un aditiv folosit ca agent de îngroșare, ca emulsificator și conservant, pentru a îmbunătăți textura anumitor alimente procesate.
Caragenan degradat vs caragenan nedegradat
Caragenanul degradat este cancerigen și nu este aprobat de către Uniunea Europeană, fiind chiar folosit în unele studii pe animale pentru a induce inflamația. În alimentele destinate consumului uman, caragenanul se găsește în forma sa nedegradată, formă care mai nou a fost asociată cu malignități și probleme ale stomacului. În plus, se pare că la nivel digestiv, este accelerată degradarea acestei forme folosite în industria alimentară.
Pericolul caragenanului pentru sănătate
În Review of Harmful Gastrointestinal Effects of Carrageenan in Animal Experiments, dr. Joanne K. Tobacman subliniază riscul cancerigen al acestui aditiv folosit la scară largă. Ea a descoperit că expunerea la acesta în cantitățile pe care le conțin alimentele provoacă inflamație în organism, iar acest lucru poate duce la dezvoltarea multor boli grave precum bolile de inimă, Alzheimer, Parkinson, boli coronariene și cancer. Pentru cei mai curioși, documentul poate fi citit în întregime aici.
Un studiu realizat la Harvard T.H. Chan School of Public Health și publicat în 2017 a dovedit că acest aditiv a promovat ulcerații intestinale și alte modificări similare cu cele observate la oamenii cu boli inflamatorii intestinale.
Alimente care conțin caragenan
Iată și o listă a alimentelor unde este o mare probabilitate să găsești caragenanul pe lista ingredientelor:
- cremă de brânză tartinabilă
- înghețată
- alternative vegane la brânzeturi (ex: brânză vegană, deserturi vegane)
- lapte vegetal (cocos, migdale, soia, etc)
- smântână pentru frișcă (aproape toate de pe piață îl conțin, deci și o mare parte din prăjiturile din cofetării)
- diverse prafuri pentru budinci
- pentru iubitorii de animale, în conservele destinate patrupezilor
Cum poți reduce expunerea la caragenan
Este obligatoriu din punct de vedere legal ca acesta să fie trecut pe lista de ingrediente, deci cea mai bună variantă este să verifici ingredientele produselor pentru a limita ingestia acestui aditiv. Bineînțeles că nu se întâmplă nimic dacă îl vei consuma rar, pentru că de multe ori nu poate fi evitat, însă ideal ar fi să faci o trecere în revistă a alimentelor pe care le consumi și să verifici dacă este prezent frecvent în alimentația ta. Se prea poate ca odată ce îl elimini complet să realizezi că te simți mult mai bine sau că nu mai experimentezi probleme legate de digestie. Îți las și un pont la final, pentru când vrei să te răsfeți cu ceva dulce :). Eu am descoperit o înghețată românească, fără aditivi și cu ingrediente sănătoase, și pot să zic că este preferata mea. Mai multe informații găsești pe site-ul lor aici.
Știu că nu vom putea niciodată să eliminăm factorii nocivi, însă cred că putem să ne îmbunătățim considerabil viața. Dacă ți-a folosit acest articol, te invit să citești la mine pe blog și despre un alt ingredient cu potențial cancerigen, aici.