Yo soy un hombre sincero…
Zdrăngăne chitara cântărețului de pe terasă..
De donde crece la palma
Ospătarul ne aduce două beri IPA, pentru că spre surprinderea noastră, aici nu au Estrella. Adevărații băutori de bere par să aibă un set de criterii după care își selectează preferata, iar din punctul ăsta de vedere eu sunt departe de a fi o cunoscătoare. Un pahar de vin este mult mai elegant, îmi spun în gând, ținând cont însă că vacanța asta vine cu o mulțime de excepții, mai ales culinare. Îmi rămâne doar să mă bucur de aroma subtilă de citrice a băuturii reci, de valurile mării și de muzica artistului care înveselește atmosfera pe terasa simplă de lemn situată pe plajă.

Pornim pe faimoasa promenadă Rambla, din Plaça Catalunya. Nu cred că e nimeni dornic să încerce, dar se spune că cine bea din apa fântânii se va întoarce în Barcelona. Până una alta, plecăm spre unul dintre cele mai mari acvarii din Europa. De-o parte și de alta a Ramblei sunt presărate magazine și terase unde te poți delecta cu fel și fel de preparate, dar și diverși artiști costumați care întrețin atmosfera. Sincer, nu sunt o mare fană a acestei străzi, cât mai degrabă a clădirilor ce o înconjoară, a pieței și a străduțelor din apropiere, dar despre asta avem timp să vorbesc mai târziu :).



La capătul inferior al promenadei, statuia lui Columb privește impunătoare către port, de la 60 de metri înălțime. A fost construită în 1888, în onoarea primei călătorii a exploratorului și pe cât este de măreață, pe atât de frumoasă este plimbarea pe faleza îmbodobită cu palmieri. Faleza ne poartă mai întâi către acvariu, care și-a deschis porțile în 1995 și este casa a 11000 de creaturi marine din 450 de specii diferite. Biletul de vizitare costă 21 de euro, iar la intrare ni se face o fotografie care cand ieșim se dovedește a fi suficient de frumoasă încât să ne mai ușureze de 12 euro, deci toată distracția a costat 54 de euro pentru noi. Acvariul găzduiește și un magazin frumos de unde poți cumpăra suveniruri, dar eu nu sunt o mare fană a decorațiunilor pe care să se strângă praful stând pe mobilă și deja avem destule acasă. Dacă vii cu copilul s-ar putea să nu scapi fără un pluș de-aici, dar pentru el este o amintire frumoasă :).



După vizita la Acvariu, poți petrece restul zilei relaxându-te pe plajă. Atenție însă, că dacă ești un împătimit al statului pe șezlong cu un cocktail în mână, s-ar putea să fii dezamăgit când vei descoperi o plajă normală, liniștită, cu oameni care…stau pe cearceaf. Plaja Sant Miquel ne încântă cu atmosfera relaxată și civilizată și petrecem aici o zi perfectă.

Luând-o înapoi pe Rambla, trebuie să te plimbi pe străduțele adiacente pentru a descoperi cartierul El Gòtic, o altă imagine a Barcelonei. Străzile medievale înguste ascund o mulțime de magazine și restaurante catalane. Ajungem fix în Plaça Reial, ale cărei lămpi se află printre primele proiecte ale lui Gaudi. Cel mai vechi restaurant din oraș se află în acest cartier și funcționează din 1786.

Nu poți vizita Spania fără să bei un sangria de la mama lui, ceea ce și facem în Piața Reial. Înainte de a ajunge în Barcelona eram pregătiți să mâncăm local și să avem parte de experiențe culinare inedite, așa că aveam în minte o listă cu ce vrem să mâncăm și să bem. Prima noastră oprire este un restaurant din incinta La Boqueria, probabil cea mai renumită piață din lume, unde ne luam o porție imensă de paella, din care ar fi trebuit să mănânce două persoane dar puteam să mai hrănim două. Pe lângă paella, Sebi a făcut o pasiune pentru jamón.


Am tot revenit în piață pentru explozia de gusturi și culori. Ne-am îndrăgostit de sucurile naturale din fructe, am mâncat pitaya cu lingurița și am decis ca data viitoare să ne rezervăm mai mult timp pentru a le încerca pe toate. Sucurile de fructe sunt extraordinare și costă 1-2 euro, așa că nu are rost să te zgârcești :).



Tot în zona El Gòtic am găsit o xurrerie, să mănânc mult așteptatele churros, care în Mamaia se serveau în sombrero de carton și pline de ulei, cu sosuri lângă. Churros sunt gogoși spaniole, care se servesc cu topping de ciocolată sau simple, cu zahăr și scorțișoară. Noi am primit și frișcă alături de ele. Dacă tot suntem la capitolul dulciuri, iată încă două pe care le-am încercat – divina cremă catalană și un fel de brioșă cu cremă deasupra și zahăr ars, servită cu frișcă, care nu ne putem aminti cum se numea, dar tind să cred că este un fel de roscon de reyes adaptat.



Chiar dacă se laudă cu o luuungă listă de bunătăți dulci, Spania este una din țările care urmează dieta mediteraneană, bogată în grăsimi sănătoase și proteine, plină de vitamine, ce fac din această țară unul din locurile cu cel mai mic risc de boli de inimă. Sigur că oriunde poți mânca fast food în ziua de astăzi, dar experiența culinară aici este deosebită și merită să te bucuri de ea.
Dacă ți-a plăcut să citești despre lucrurile relaxante pe care le poți face în Barcelona, te invit să citești și despre alte obiective turistice care merită vizitate, în partea întai a acestei aventuri :).