Chec tomnatic cu dovleac, miere și făină de ovăz

Nici n-am avut timp să mă dezmeticesc că parcă m-am trezit peste noapte în plin sezon al dovlecilor și ca să îmi ridic puțin moralul după rearanjarea garderobei (strânge hainele de vară, scoate-le pe-alea de toamnă), m-am gândit că ar trebui să-mi umplu casa cu miros de doveac copt. A venit toamna de-adevăratelea.

Înainte de toate, n-am cum să vă las fără să vă înșir câteva din beneficiile nutritive ale dovleacului. Este foarte slab caloric, dar totuși bogat în antioxidanți, fiind o bună sursă de beta-caroten, pe care organismul îl convertește în vitamina A. 245g de dovleac copt conțin 245% din doza zilnică recomandată de vitamina A. În plus, este bogat în potasiu, vitamina C și fibre.

Pentru această rețetă este nevoie de următoarele:

-aprox. 300g de dovleac plăcintar ras

-3 ouă

-100g unt topit

-14 linguri cu vârf de făină de ovăz (am adăugat până am obținut consistența dorită)

-6 linguri de miere

-un praf de sare

-jumătate de linguriță de bicarbonat de sodiu

-puțină scorțișoară

Dovleacul ras l-am aruncat într-o tigaie încinsă în care am pus o picătură de ulei și l-am gătit până am obținut consistența perfectă pentru a-l pasa și a-l face piure.

După ce l-am pasat, l-am lăsat puțin să se răcească și apoi l-am amestecat cu 3 linguri de miere, deci practic am făcut o mâncare pentru bebeluși :). Între timp, am separat albușurile de gălbenușuri. Gălbenușurile le-am bătut cu praful de sare, după care le-am amestecat cu untul topit, cu piureul de doveac, cu restul de 3 linguri de miere și cu scorțișoara. Nu am adăugat multă scorțișoară ca să nu îi schimb culoarea.

Am bătut albușurile spumă tare și le-am încorporat în restul amestecului. Am început să adaug treptat câte o lingură de făină de ovăz. Eu am folosit făină de ovăz de la Solaris și îmi place pentru că este mult mai fină decât altele. Am adăugat și bicarbonatul.

Am turnat amestecul într-o tavă cu fund detașabil unsă cu puțin unt și am aruncat peste niște fulgi de ovăz și niște mieji de semințe de floarea soarelui, așa ca să dea mai bine :). Am băgat tava în cuptorul preîncins la 180 de grade pentru aproximativ 30 de minute, sau până a trecut testul scobitorii. L-am tăiat felii și l-am servit și aia a fost. Deloc complicat.

În final, iese un chec umed cu aromă de toamnă. Poftă bună!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s