Ceasul chinezesc al organelor

Ai auzit, probabil, de ceasul biologic, însă adânc înrădăcinată în medicina tradițională chineză există ideea că putem folosi energia și organele la capacitate maximă în funcție de punctul de vârf al activității lor. Mai exact, ceasul medicinei chineze este împărțit în 12 întervale a câte două ore, fiecare interval corespunzător unui organ, iar practicienii medicinei chineze folosesc acest ceas pentru a identifica bolile în organism.

În medicina tradițională chineză se folosește conceptul qi, un cuvânt scurt care semnifică energia, forța vitală ce se plimbă în intervale a câte două ore în organe. Se crede că atunci când dormim, qi se absoarbe pentru a reface organismul.

Medicina tradițională chineză spune că fiecare organ funcționează la capacitate maximă pentru un interval de două ore din 24, astfel:

05:00-07:00 – Intestinul gros – Este perioada zilei în care toxinele din ziua precedentă trebuie să fie eliminate.

07:00-09:00 – Stomacul – Pentru a optimiza digestia și absorbția, aici ar trebui să fie luată cea mai consistentă masă din zi, caldă și bogată în nutrienți.

09:00-11:00 – Pancreasul și splina – Enzimele ajută la digestia mâncării și la convertirea acesteia în energie. Este perioada perfectă pentru sport și muncă.

11:00-13:00 – Inima – În această perioadă trebuie redus stresul și este momentul pentru un prânz ușor și un ceai.

13:00-15:00 – Intestinul subțire – Mâncarea de la prânz este digerată și absorbită. Aici nivelul de energie scade și un pui de somn ar fi ideal, pentru cei ce nu sunt la muncă :).

15:00-17:00 – Vezica urinară – Reziduurile metabolice trec în sistemul de filtrare al rinichilor. Se recomandă încă un ceai și hidratare foarte bună pentru a ajuta procesul detoxificării.

17:00-19:00 – Rinichii – Aceștia lucrează pentru a menține echilibrul chimic. Este perioada perfectă pentru a lua cina și pentru a face o plimbare, un masaj sau un stretching, activând astfel circulația.

19:00-21:00 – Pericardul, învelișul protector al inimii și circulația – Nutrienții sunt plimbați prin capilare către celule. Este perioada perfectă pentru citit și ar trebui evitate activități prea solicitante pentru creier.

21:00-23:00 – Triple Burner – Se referă la organism ca la un întreg. Este ajustată homeostazia. Aici este recomandat somnul pentru ca organismul să își conserve energia pentru ziua următoare.

23:00-01:00 – Vezica biliară – Pentru a avea energie a doua zi, organismul trebuie să doarmă. În medicina chineză, se spune că în această perioadă scade energia yin și yang începe să crească. Yang furnizează corpului energie pentru următoarea zi și este stocat în timpul somnului.

01:00-03:00 – Ficatul – Toxinele sunt eliminate. Trezitul în această perioadă poate semnifica probleme ale ficatului sau ale căilor de detoxificare. Ultima masă trebuie să fie cât mai ușoară, pentru ca ficatul să nu fie nevoit să proceseze foarte mult.

03:00-05:00 – Plămânii – Corpul trebuie ținut cald în perioada aceasta, pentru a ajuta plămânii să îl reaprovizioneze cu oxigen.

Este bine de știut că spre deosebire de ceasul biologic al organismului și de ritmul circadian, care sunt susținute de cercetări ample, ceasul medicinei chineze are prea puține studii științifice la bază. Cu toate astea, corpul funcționează într-un anumit ritm și noi suntem alcătuiți dintr-o serie de procese complexe, astfel că orice dezechilibru îl poate deregla și poate duce la îmbolnăvirea acestuia. Principiile medicinei tradiționale chineze se aseamănă foarte mult cu principiile unui stil de viață sănătos, bazându-se pe echilibrul între minte, corp și suflet, iar adoptarea acestora nu poate face decât bine organismului.

Dacă ți s-a părut folositor acest articol și ai dori să fii la curent cu următoarele, te invit să te înregistrezi la newsletter-ul meu, aici:

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s