Trăim o perioadă dezechilibrată care și-a pus amprenta nu doar asupra sănătății populației, ci și asupra modului în care ne desfășurăm activitățile zilnice, asupra educației și asupra interacțiunilor cu cei dragi. Nu mă miră deci, așa cum probabil nici pe voi, că virusul a devenit subiectul multor cercetări științifice, multe dintre ele fiind încă în desfășurare. Cercetătorii încearcă să înțeleagă ce ne face mai predispuși la contactarea virusului și ce ne poate feri de o formă agresivă a bolii.
M-am ferit de acest subiect care a stârnit atât de multe conflicte și a constituit o modalitate pentru unii jurnaliști de a-și crește audiența, însă câteva informații recente legate de doi micronutrienți mi-au atras atenția. De aici vine si fotografia sugestivă de mai jos. Pentru cei ce nu știu, solul agricol european este secat de seleniu, un mineral foarte important pentru buna funcționare a organismului. Din cauza acestui lucru, plantele, legumele, cerealele și alte culturi agricole pe care le consumăm nu au cum să îl absoarbă din sol, motiv pentru care aportul este în general redus. Finlanda fertilizează solul cu seleniu deoarece foarte multe afecțiuni au fost corelate cu deficitul acestui micronutrient.

70% dintre pacienții decedați au prezentat deficit de Seleniu și Zinc
În trecut, studiile au demonstrat că persoanele cu deficiențe au fost afectate mai grav de noul virus decât cele cu cantități suficiente de diferiți nutrienți din sânge, astfel că oamenii de știință belgieni au decis să facă un studiu pentru a vedea dacă rezultatele sunt similare. În cadrul cercetării, Du Laing, specialist în micronutriție și colegii săi au descoperit că șapte din zece pacienți care au decedat în urma infectării cu Covid-19 au fost grav deficienți atât în seleniu, cât și în zinc, doi micronutrienți care joacă un rol cheie în apărarea imună. Pe de altă parte, pacienții care au avut un nivel suficient al acestor doi micronutrienți sau au fost deficienți la limită au avut șanse mai mari de a supraviețui și s-au recuperat mai repede.
Deficitul, factor de risc mai mare decât bolile cronice
Lucrul surprinzător, potrivit cercetătorilor, este că nivelul micronutrienților s-a dovedit a fi un factor de risc mai important decât diabetul, cancerul, obezitatea sau bolile cardiovasculare.
Aparent, nivelurile de micronutrienți sunt ceva care merită o examinare mai atentă. Un studiu german, care a fost publicat anterior, a legat nivelul scăzut de seleniu și zinc cu o recuperare mai grea, iar cercetările din China au demonstrat că au existat substanțial mai puține decese legate de COVID-19 în regiunile cu niveluri mai ridicate de seleniu în sol.
O dietă echilibrată este importantă în orice situație

O dietă sănătoasă și echilibrată poate aduce un aport de seleniu, zinc și alte substanțe nutritive vitale despre care se știe că susțin sistemul imunitar. Cu toate acestea, poate fi o provocare să obținem un aport suficient din alimentație, drept pentru care suplimentarea poate contribui la îmbunătățirea stării de sănătate. Într-un studiu realizat pe vârstnici din Suedia care au primit suplimente pe bază de drojdie de seleniu și coenzima Q10, s-a dovedit o reducere cu 54% a mortalității cardiovasculare și o îmbunătățire semnificativă a calității vieții.
Este foarte important să înțelegem că suplimentarea este indicată ca terapie de prevenție și nicidecum ca tratament propriu-zis, motiv pentru care trebuie să apelăm la medic de urgență în cazul unei infecții virale care ne pune în pericol viața. Pentru a evita astfel de situații pe viitor, schimbarea stilului de viață poate face minuni :).

Surse:
Du Laing, G.; Petrovic, M.; Lachat, C.; De Boevre, M.; Klingenberg, G.J.; Sun, Q.; De Saeger, S.; De Clercq, J.; Ide, L.; Vandekerckhove, L.; Schomburg, L. Course and Survival of COVID-19 Patients with Comorbidities in Relation to the Trace Element Status at Hospital Admission. Nutrients 2021, 13, 3304. https://doi.org/10.3390/nu13103304
Urban Alehagen, Jan Aaseth, Peter Johansson Reduced Cardiovascular Mortality 10 Years after Supplementation with Selenium and Coenzyme Q10 for Four Years: Follow-Up Results of a Prospective Randomized Double-Blind Placebo-Controlled Trial in Elderly Citizens https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4666408/
Dacă ți s-a părut folositor acest articol și ai dori să fii la curent cu următoarele, te invit să te înregistrezi la newsletter-ul meu, aici: