Hrană pentru podoaba capilară și sfatul medicului specialist

Când am pornit pe drumul unui stil de viață mai sănătos și mai echilibrat am luat în calcul și felul în care se vor reflecta schimbările în exterior. Eram conștientă că pielea și părul își vor îmbunătăți aspectul în timp și că așa cum nu există capsula minune pe care azi o iei și mâine ți s-au rezolvat toate problemele, am lăsat lucrurile să treacă de la sine și m-am bucurat de călătorie. În timp ce gena este factorul decisiv când vine vorba de multe aspecte care țin de sănătate și fizic, există o mulțime de lucruri pe care le putem face pentru a îmbunătăți aspectul pielii și al părului. Și dacă tot vorbim de păr, știai că fiecare șuviță poate susține o greutate de 100 de grame? Podoaba ta capilară ar putea suporta greutatea a doi elefanți :).

Ce-i dăm părului să mănânce ca să fie frumos?

Ouă! Doi nutrienți care ajută la creșterea părului sunt proteina și biotina, iar ouăle sunt bogate în cele două. Foliculul firului de păr este alcătuit în cea mai mare parte din proteină, iar biotina este responsabilă pentru producția keratinei, care intră în alcătuirea firului de păr, a pielii și a unghiilor. Dacă urmezi o dietă echilibrată, este foarte puțin probabil să ai deficit de biotină.

Peștele gras, precum somonul, conține nutrienți care ajută la creșterea părului. Este o sursă bună de omega-3, proteine, seleniu, vitamina D3 și vitaminele B. O variantă pe care eu o consider mai sănătoasă sunt sardinele, care conțin o cantitate mare de omega-3 și o cantitate mult mai mică de mercur.

Nucile sunt încă o sursă de omega-3, dar și de vitaminele B și A. Vitamina A poate grăbi creșterea părului. O sursă bună o reprezintă și cartofii dulci, ce conțin beta-caroten, compus ce este transformat de organism în vitamina A. Pe lângă cartofii dulci, spanacul reprezintă și el o sursă de vitamina A.

Pentru a finisa tabloul, trebuie să adăugăm și o vitamină cu rol antioxidant, iar un bun exemplu este vitamina C. Fructele de pădure sunt o sursă excelentă, ajutând la producția colagenului, proteină ce ajută la întărirea părului și previne ruperea acestuia. Persoanele anemice pot avea probleme de cădere a părului, iar vitamina C ajută la absorbția fierului în organism.

Am vorbit cu un specialist

Pe lângă o alimentație echilibrată, de multe ori suplimentele joacă un rol important, combinate cu tratament local, în funcție de cauză. Inițial se recomandă o serie de analize să nu fie o problemă internă ca și cauză. Se recomandă și analiza scalpului în cazul afecțiunilor locale precum dermatite sau micoze, urmată de stabilirea tipului de alopecie, mi-a explicat Dr. Alexandra Popa, medic specialist în dermatovenerologie și estetică facială, injectologie și terapii laser.

Tratamentul local recomandat de medicul specialist constă în injectare cu plasmă simplă sau combinată cu un cocktail de vitamine, iar înainte este indicat și un microneedling(dermapen), procedură ce face o microtraumă cu inducerea de regenerare locală. Se recomandă o ședință la 4 săptămâni, iar numărul total al acestora variază în funcție de cauză și de răspunsul organismului. Pentru întreținere este necesară o ședință la 3-6 luni. Cea mai ușor de tratat afecțiune este efluvium telogen, căderea difuză a părului, cel mai frecvent cauzată de stres sau carențe vitaminice. Se vindecă foarte repede chiar și cu 1-2 ședințe injectabile, combinat cu suplimente și dietă, spune dr.Alexandra Popa.

Suplimentele, un alt tip de hrană pentru păr

Suplimentele alimentare nu înlocuiesc o dietă variată și echilibrată și înainte de administrarea lor ar trebui luați în calcul mai mulți factori, cum ar fi vârsta, stilul de viață și starea de sănătate. Foarte importante în alegerea unui supliment sunt sursa materiei prime și standardele care se aplică procesului de fabricație. Suplimentele cu omega-3 și 6 s-au dovedit a fi eficiente în combaterea căderii părului. După o perioadă de 6 luni, s-a demonstrat o reală îmbunătățire a densității părului în cazul grupului suplimentat, în studiul care poate fi citit aici.

Nu uita că atunci când vine vorba de un păr sănătos, nici cel mai scump șampon din lume nu poate detrona o dietă echilibrată :).

Dacă ți s-a părut folositor acest articol și ai dori să fii la curent cu următoarele, te invit să te înregistrezi la newsletter-ul meu, aici:

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s