La o simplă căutare pe google despre anumite alimente, găsesc foarte ușor articole despre beneficii miraculoase, publicate chiar și pe site-urile care folosesc organisme modificate genetic în produsele lor. Toate aceste articole contribuie la falsa impresie că putem trăi sănătos consumând frecvent anumite legume și uităm că cel mai important factor care decide calitatea nutritivă a unui aliment este de fapt sursa din care provine.
Ce este un organism modificat genetic?
„OMG” (organism modificat genetic) este termenul folosit de consumatori și de mass-media pentru a descrie o plantă, un animal sau un microorganism căruia i-a fost modificat materialul genetic (ADN) folosind o tehnologie care implică, în general, modificarea specifică a ADN-ului, inclusiv transferul de ADN specific de la un organism la altul.
Există aproximativ 17 milioane de fermieri la nivel mondial care au în grijă culturi modificate genetic, majoritatea în țările în curs de dezvoltare și în total, peste 70 de țări importă sau cultivă organisme modificate genetic (OMG). În ciuda cultivării limitate, importurile de cereale modificate genetic din Europa reprezintă un număr foarte mare, întrucât crescătorii de animale de aici se bazează pe importuri pentru 70% din necesarul lor de cereale. Aici sunt incluse și până la 34 de milioane de tone de soia modificată genetic. CropLife Europe spune că oprirea importurilor de furaje modificate genetic în Europa ar duce la pierderi economice de 30 de miliarde de euro anual.
- Porumbul
Aproape 85% din porumbul cultivat în Statele Unite este modificat genetic și s-a descoperit și că brand-uri renumite de fulgi de porumb au astfel de surse. Mulți producători modifică porumbul și soia astfel încât acestea să fie rezistente la un erbicid care este folosit pentru a ucide buruienile. Ia în mână o cutie de cereale din magazin. Este posibil să te uiți la un produs modificat genetic. În International Journal of Biological Sciences (2009; 5:706-726), cercetătorii au ajuns la concluzia că multe tipuri de porumb modificate genetic pot duce la probleme ale rinichilor și ficatului dar și a altor organe.

- Soia
În 2018, boabele de soia modificate genetic reprezentau 94% din plantațiile mondiale. Cel mai mare producător american de semințe hibride pentru agricultură, Pioneer Hi-Bred International, a creat o boabă de soia modificată genetic, care a fost aprobată în 2010, modificată pentru a avea un nivel ridicat de acid oleic. Acidul oleic se găsește în mod natural în uleiul de măsline, fiind un acid gras omega-9 mononesaturat care poate scădea colesterolul LDL (cunoscut în mod tradițional drept colesterol „rău”) atunci când este utilizat pentru a înlocui alte grăsimi.

- Laptele
În SUA, pentru a crește cantitatea de lapte produsă, vacilor li se administrează adesea rBGH (hormon de creștere bovin recombinant). Din fericire pentru noi, acest hormon este interzis în Uniunea Europeană, dar și în Japonia, Canada, Noua Zeelandă și Australia. Știu că în România legislația suplimentelor alimentare prezintă niște reguli clare, însă nu suficient de stricte. Nu știu dacă produsele americane ce conțin lapte care provine de la vaci cărora li se administrează hormoni de creștere sunt verificate.

Este important să înțelegem că organismele modificate genetic nu pot fi evitate doar prin reducerea consumului alimentului modificat, ci și printr-un consum redus al produselor care îl conțin. De aceea consumul cât mai frecvent al alimentelor din sursă sigură poate fi o soluție.
Dacă ți-a plăcut acest articol, te invit să te abonezi la blog-ul meu, pentru alte informații legate de stil de viață și sănătate:
Surse:
https://www.fda.gov/food/agricultural-biotechnology/how-gmo-crops-impact-our-world
https://gmoanswers.com/gmos-around-world