A venit cea mai încărcată perioadă a anului, atât emoțional cât și alimentar, iar anul acesta îți propun să îți umpli mai mult sufletul și mai puțin stomacul și să înveți să te bucuri de mesele de sărbători fără să atingi proporțiile lui Moș Crăciun :). Ce facem, deci, când bunica gătește prăjitura preferată? Iată mai jos câteva sfaturi să treci mai sănătos prin sărbătorile de iarnă.

- Nu te „păstra” pentru cina de Crăciun
Dacă te gândești să nu mănânci nimic toată ziua ca să poți mânca din toate bunătățile de la masa de Crăciun, atunci e posibil să faci o mare greșeală și să realizezi că ai mâncat mai mult decât era necesar. Dacă masa în familie are loc seara, ideal ar fi ca până atunci tu să fi luat deja micul dejun și un prânz ușor, astfel încât să eviți senzația de foame exagerată care să te facă să vrei să îți umpli stomacul cu tot ce găsești pe masă.
- Ia o pauză. Respiră. Mănâncă mai încet
Oamenii de știință au dovedit că un stomac plin este doar o parte din ceea ce face pe cineva să se simtă sătul după masă, deoarece creierul trebuie să primească o serie de semnale de la hormonii digestivi secretați de tractul gastrointestinal. Aceste semnale hormonale sunt eliberate pe măsură ce alimentele parțial digerate ajung în intestinul subțire. Un exemplu de astfel de hormon este leptina, produs de celulele adipoase. Acest hormon comunică cu creierul despre nevoile pe termen lung și despre sațietate, pe baza rezervelor de energie ale organismului. Unele cercetări sugerează că aceasta interacționează cu dopamina din creier pentru a produce o senzație de plăcere după masă. Cel mai greu, în această perioadă, este pentru persoanele care suferă de obezitate, deoarece acestea pot suferi de rezistență la leptină. Mai pe scurt, senzația de sațietate va apărea mai târziu și este posibil ca până atunci să fi mâncat deja prea mult, motiv pentru care fixează-ți în minte că trebuie să o iei mai ușor.
- Mănâncă ce îți place
Cel mai rău lucru pe care ți-l poți face este să îți fie teamă constant că te vei îngrășa de sărbători și să te abții de la tot ce îți place. Fă-ți un plan înainte și gândește-te ce îți place să mănânci cel mai mult de sărbători. De ce ai mânca, de exemplu, tone de ciocolată din comerț, când poți să mănânci ciocolată oricând în restul anului? Când lucram cu oamenii am aplicat o tactică ce funcționa de fiecare dată și singura șansă ca cineva să se îngrașe de sărbători era ca acea persoană să mănânce continuu de la Crăciun până la Revelion. Împărțeam alimentele specifice sărbătorilor în 3 mese și două gustări. La nivel psihologic acest lucru contează enorm, creând impresia de abundență și libertate, iar la nivel fizic este o variantă mult mai sănătoasă decât să se consume toate alimentele amestecate la o masă.
- Nu mai gusta
Vreau doar să gust să văd cum e este cel mai mare dușman al siluetei. Atât timp cât nu ești bucătar și nu trebuie să guști mâncarea ca să vezi cum iese, nu ai niciun motiv să guști din fiecare preparat și să te trezești că pe lângă felul principal din farfurie, ai gustat meniul pentru toată ziua.
- Ce facem cu cele 3 feluri de mâncare plus desert, specifice românilor?
Din punct de vedere social, poate fi foarte greu să refuzi preparatele de sărbători. Este inevitabil să mergi la o masă la care se servesc salată boef, ciorbă, sarmale, friptură și prăjituri de casă, una după alta. Tocmai de aceea ar fi de preferat să existe o singură astfel de masă și nu mai multe, la care să mănânci câte puțin din fiecare, cu pauze suficiente.
- Consumă legume
Deși în concepția românilor singurele legume care trebuie să fie la masa de Crăciun sunt cele murate, legumele la cuptor, la grătar și salatele nu ar trebui să lipsească nici ele. Legumele și fructele au o mulțime de fibre și sunt bogate în nutrienți, cum ar fi minerale și vitamine esențiale, care îți pot ajuta corpul să îți îmbunătățească metabolismul și, ulterior, să ardă grăsimea abdominală. În plus, fibrele contribuie enorm la apariția senzației de sațietate. Un studiu realizat pe adulți spanioli a dovedit că cei care consumau patru sau mai multe porții de legume pe zi pe o perioadă de 10 ani au avut un risc redus cu 82% de a lua în greutate. Aceste dovezi sugerează că dietele care respectă cantitatea zilnică recomandată de legume pot reduce riscul de creștere în greutate pe termen lung.
Ține minte că sărbătorile de iarnă nu sunt despre mâncare, chiar dacă aceasta a adus oamenii aproape de-a lungul istoriei și chiar dacă mesele festive sunt un prilej de a ne întâlni cu toată familia laolaltă. După sărbători nu ar trebui să ne simțim obosiți și plini, ci energici și pregătiți să întâmpinăm noul an mai bine. Vă doresc să aveți parte de sărbători pline de magie și noul an să vă întâmpine cu cel mai valoros lucru, sănătate. Sărbători fericite!
Dacă ți-a plăcut acest articol, te invit să te abonezi la blog-ul meu, pentru alte informații legate de stil de viață și sănătate:
Surse:
https://www.health.harvard.edu/blog/why-eating-slowly-may-help-you-feel-full-faster-20101019605