3 alimente care crezi că sunt sănătoase

În ultimii ani, internetul a fost invadat de sfaturi de nutriție, preocuparea pentru sănătate luând amploare iar numărul produselor bio, low carb și sugar free a crescut vizibil în supermarket-uri. Ceea ce trebuie să înțelegem, însă, este că de cele mai multe ori, alimentele dăunătoare sănătății se ascund în spatele celor promovate în acest scop și că putem cădea în capcana achiziționării unor produse despre care credem că sunt sănătoase. Prin urmare, te provoc să citești etichetele acestor 3 alimente care este posibil să se afle în bucătăria și chiar în alimentația ta de zi cu zi.

  • Untul de arahide

Nu vreau să menționez aportul caloric enorm pe care îl aduce acest produs, care poate fi benefic sau nu, în funcție de caz și nu contest bogăția nutritivă cu care vine acesta(vitamine, minerale și proteine care vin la pachet cu multe grăsimi). În hypermarket, acolo unde se află 10 tipuri de unt de arahide, doar unul este cu adevărat unt de arahide, sau poate chiar niciunul. Restul, sunt o pastă rezultată din arahide prăjite, amestecată cu uleiuri vegetale, zahăr, sare și poate și niște emulgatori. Singurul unt de arahide adevărat este cel ce conține 100% arahide. Prin urmare, arahidele trebuie să fie singurele pe care le găsești pe lista de ingrediente. Uleiul de palmier se găsește deseori în compoziția acestui produs, având un cost scăzut ce îl face foarte răspândit pe piața alimentară. Așa cum am menționat în articolul 3 alimente care au la bază sclavia modernă – Tu ce ai în farfurie?, este dovedit faptul că uleiul de palmier poate distruge celulele pancreasului care produc insulina. Untul de arahide trebuie să prezinte o peliculă de ulei deasupra, aceasta fiind dovada că este 100% natural și conține doar arahide. Uneori, diferența de preț chiar reflectă calitatea produsului. Dacă ți se pare că prețul este mare față de ceea ce cumperi de obicei, află că este posibil să fi dat banii până acum pe un mix de uleiuri vegetale combinate cu alte ingrediente care pe termen lung te vor costa implicit sănătatea.

  • Iaurtul proteic

Mai întâi au apărut iaurturile cu fructe, pline de zahăr, coloranți și arome. De ceva timp și-a făcut loc în frigiderele din magazine așa-zisul iaurt proteic, o denumire total greșită aș spune, din simplul motiv că iaurtul este deja un aliment bogat în proteine. Pe lângă faptul că acesta conține îndulcitori artificiali, coloranți și arome, nu aduce niciun beneficiu din punct de vedere nutritiv, întrucât organismul oricum nu poate absorbi o cantitate foarte mare de proteină într-un interval de o oră și jumătate-două. Oricum, un iaurt simplu, în care adaugi câteva fructe de pădure și puțin ovăz este un iaurt mult mai proteic dar și mult mai nutritiv. Consumul unei cantități mult prea mari de proteină nu aduce niciun beneficiu, așa cum arată o analiză făcută pe 32 de studii, din 2013. Mai mult, o cantitate prea mare de proteină ingerată pune presiune pe rinichi și ficat și crește riscul de boli de inimă.

  • Produsele fără gluten

Nu este nimic greșit în faptul că există variante pentru cei care suferă de boală celiacă, însă dacă nu suferi de această boală sau de altele asemănătoare care ar putea fi alimentate de gluten, cel mai bine ar fi să te ferești să consumi pe termen lung astfel de produse. O dietă ce elimină glutenul în totalitate poate cauza deficiențe nutritive majore, fiind asociată cu limitarea consumului de fibre și alți nutrienți care contribuie la sănătatea organismului. Un studiu în care a fost implicat un număr foarte mare de bărbați și femei sănătoase a arătat că participanții care au consumat gluten au avut mai puține șanse să fie diagnosticați cu diabet de tip 2. În plus, produsele fără gluten pot fi la fel de nocive ca și celelalte, deoarece de multe ori conțin aceleași ingrediente dăunătoare sau pot avea chiar mai multe adaosuri pentru a le face mai gustoase.

Data viitoare când mergi la cumpărături, nu uita că este mai importantă calitatea decât cantitatea și că de cele mai multe ori, alimentele simple sunt cele mai sigure, chiar dacă la prima vedere pot părea plictisitoare :).


Dacă ți-a plăcut acest articol, te invit să te abonezi la blog-ul meu, pentru alte informații legate de stil de viață și sănătate:

Surse:

https://www.webmd.com/diet/peanut-butter-good-for-you

https://www.gainful.com/blog/how-much-protein-can-your-body-absorb/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4045293/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30074058/

Un comentariu Adăugă-le pe ale tale

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s