Endometrioza, boala celor 3 D

Anul trecut, am ajuns în cabinetul unui medic ginecolog cunoscut, specializat în endometrioză, cu interpretarea (care nu suna prea bine) unui RMN abdomen+pelvis cu substanță de contrast, alte câteva investigații și cu certitudinea că voi intra in operație. Răspunsul a fost contrar așteptărilor. Nu mi-a recomandat operația (cu specificația ca studiile dovedesc faptul că scade rezerva foliculară), decât în caz de dureri care nu pot fi gestionate și care afectează viața de zi cu zi, sau în caz de infertilitate. Surpriza a fost ca în luna următoare să mă întorc în cabinet însărcinată, fără niciun fel de problemă :).

Deși, microscopic, a fost descoperită în 1860, endometrioza a fost documentată în scrieri medicale cu mai bine de 4000 de ani în urmă. În Evul Mediu, această afecțiune era văzută de unii oameni ca și semn de imoralitate, nebunie sau slăbiciune a femeilor, iar medicii din Grecia Antică credeau că sarcinile târzii duceau la afecțiuni ce cauzau simptome asemănătoare endometriozei, motiv pentru care femeile cu dureri menstruale erau forțate să se mărite și să rămână însărcinate cât mai devreme. Desigur, se pare că aceste măsuri nu au rezolvat problema.

Ce este, totuși, endometrioza și de ce este considerată boala celor 3 D?

Endometrioza este o boală cronică, puțin cunoscută, în care țesut asemănător endometrului se găsește în afara uterului. Aceste fragmente de țesut cresc și sângerează la fel ca mucoasa uterului, în fiecare lună. Țesutul din afara uterului nu are unde să se ducă, astfel că acest lucru provoacă leziuni, inflamație, iritație și durere. Poate fi localizată la nivel genital (ovare, trompe, col, vagin, ligamente uterine), la nivel extragenital (vezical, cutanat, peritoneal, intestinal) sau chiar și la nivelul altor organe, cum ar fi la nivelul plămânilor. Aceasta afectează femeile de vârstă fertilă și poate cauza durere intermenstruală, durere în timpul menstruației (dismenoree) și durere în timpul relațiilor intime (dispareunie). În prezent, se derulează cercetări științifice care încearcă să explice originea bolii, însă în momentul de față există doar mai multe teorii, dar nicio explicație concretă.

Cum pot ști dacă sufăr de endometrioză?

Endometrioza este o afecțiune foarte greu de diagnosticat și de foarte multe ori, o femeie consultă mai mulți specialiști pe o perioadă de câțiva ani până să i se pună un diagnostic concret. În Romania, o femeie cu endometrioză poate primi un diagnostic în 10-12 ani. De foarte multe ori, ecografiile transvaginale nu spun nimic. Principalul semn este durerea. Din acest motiv, aș vrea să subliniez un lucru extrem de important pentru femeile care au fost lăsate de societate să creadă că durerile menstruale sunt normale: Nu este normal să ai dureri menstruale intense. Mai ales, nu este normal ca aceste dureri să se accentueze pe măsură ce înaintezi în vârstă. Unele femei pot avea dureri în afara menstruației, dureri în timpul actului sexual și dureri la urinare sau rectale în perioada menstruală. Endometrioza este și o cauză a infertilității, dar nu este o regulă ca o femeie ce suferă de endometrioză să fie infertilă. Dacă te regăsești în simptomele acestei afecțiuni, sau dacă pur și simplu experimentezi dureri menstruale intense, este momentul să apelezi la un medic care este specializat în endometrioză și care recunoaște tabloul clinic al bolii, astfel încât acesta te poate îndruma spre viitoare investigații. Din păcate, endometrioza poate fi și o boală tăcută, de multe ori fiind asimptomatică, motiv pentru care vizitele la medic sunt foarte importante. 25% din femei nu au niciun simptom, 50% dezvoltă durere cronică în zona pelvină, iar 70% au dureri menstruale.

Nu este normal să ai dureri menstruale intense

Aș vrea să repet acest lucru de cât mai multe ori, până intră în cap fiecărei femei căreia i s-a spus de-a lungul vieții că durerile acestea sunt o normalitate. Durerile mele menstruale s-au accentuat de-a lungul timpului, până când au devenit atât de grave că am sunat la ambulanță crezând pur și simplu că o să leșin, toleranța mea la durere fiind destul de mare, pentru că o foarte bună perioadă de timp nu mi-am administrat nici măcar un antialgic în perioada menstruală.

Endometrioza te poate afecta la nivel psihologic

Există femei care suferă de dureri atât de crunte lunar, încât nu se pot ridica din pat. Există, de asemeni, femei care suferă de dureri zilnice și care nu se mai pot bucura de viață sau ajung să își piardă locul de muncă. Există și femei care suferă de infertilitate și pentru că nu au alte simptome și nu se vizualizează nimic ecografic, li se spune că totul este normal. Toate acestea au un impact negativ enorm asupra psihicului, mai ales când există și femei care nu au avut parte nici măcar de dureri menstruale și le blamează pe cele care trec prin asta, catalogând acest lucru ca o simplă sensibilitate.

Endometrioza poate fi tratată?

Endometrioza nu poate fi vindecată. Ea poate fi urmărită, ținută sub control pe cale medicamentoasă, sau operată. Din păcate, are risc de recidivă foarte mare și foarte multe femei, chiar și după ce apelează la rezecții de organe, se confruntă cu apariția acesteia în alte zone. Pentru că la noi în țară există o latență mare de diagnostic, boala capătă complicații de-a lungul anilor și este necesară intervenția unei echipe multidisciplinare. Majoritatea femeilor recurg la mai multe operații, iar costurile sunt foarte mari, în funcție de stadiul bolii.

Acestea sunt doar câteva aspecte legate de endometrioză și am scris aceste rânduri ca un semnal de alarmă pentru femei, care trebuie să înțeleagă cât de importante sunt investigațiile medicale și că este necesar să ne ascultăm corpul, să punem întrebări specialistului și să nu așteptăm să treacă timpul dacă simțim că ceva nu este în regulă cu sănătatea noastră. În plus, am scris lucrurile acestea pentru că în jurul meu găsesc tot mai multe femei care se confruntă cu această boală, care sunt suspecte sau care au fost nevoite să apeleze la operația laparoscopică și totuși am impresia că endometriozei nu îi este acordată importanță deși sunt din ce în ce mai multe femei care suferă de ea. Știai că o femeie ce suferă de endometrioză poate consulta 40-50 de medici în speranța că va primi un diagnostic?


Dacă ți-a plăcut acest articol, te invit să te abonezi la blog-ul meu, pentru alte informații legate de stil de viață și sănătate:

Surse:

https://www.centreofexcellence.com

https://www.webmd.com/women/endometriosis/endometriosis-endometrial-cancer-difference

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s