Copiii cresc astăzi într-un mediu supraîncărcat cu o varietate de tipuri de tehnologii, pe care le adoptă de la o vârstă fragedă. Acest lucru nu ar trebui să ne sperie, pentru că progresul tehnologiei poate fi un sprijin atât pentru părinții de astăzi, cât și pentru noile generații și cred că este esențial să folosim informațiile la care avem acces pentru a ne educa și noi, odată cu cei mici. Desigur, mulți dintre noi am auzit că televizorul poate fi nociv pentru copii, dar poate că nu mulți știu că există o multitudine de studii care dovedesc acest lucru și poate că unii chiar au observat efectele acestuia asupra copiilor, mai devreme sau mai târziu. În orice caz, nimeni nu ar trebui să judece sau să fie judecat, pentru că uneori, avalanșa de informații cu care suntem bombardați zilnic poate să creeze confuzie și este imposibil să o putem asimila pe toată sau să selectăm ce este corect și util.

Celor ca mine, care nu s-au născut cu televizorul în cameră și care eventual l-au prins și pe cel alb-negru, cât și generațiilor care n-au avut deloc până târziu, le este ușor să arunce un Copiii ăștia se nasc cu tableta-n mână, dar este important să înțelegem că nu trebuie să ne vărsăm frustrările pe noua generație doar pentru că ea are acces la mai multe decât am avut noi vreodată. Primul calculator la vârsta potrivită a fost pentru mine o nouă poartă către dezvoltare și cunoaștere, după cărți. Vedeți, ecranele nu sunt întodeauna rele, dar pot fi, în diverse situații, așa cum o să citiți mai jos.
Fără TV, telefoane și tablete înainte de 18 luni
Citind un articol pe healthychildren.org, mi-a atras atenția o frază bună de ținut minte: Dacă „ești ceea ce mănânci”, atunci creierul este ceea ce experimentează, iar divertismentul video este ca un junk food mental pentru bebeluși și copii mici.
Privitul televizorului înainte de 18 luni are efecte negative de lungă durată asupra dezvoltării limbajului, cititului și asupra memoriei pe termen scurt, totodată contribuind și la probleme ale somnului și atenției. Deși mulți părinți au impresia că bebelușilor le place ceea ce văd la televizor, mai ales când există canale TV dedicate, ei de fapt privesc culorile și mișcările de pe ecran, creierul lor nefiind suficient de dezvoltat pentru a percepe sensul acelor imagini. Creierul copilului are nevoie de aproximativ 18 luni pentru a se dezvolta până în punctul în care începe să înțeleagă simbolurile de pe ecran și legătura acestora cu lumea reală. În trecut, Academia Americană a Pediatrilor sfătuia să nu fie lăsați copiii mai mici de 2 ani să urmărească orice tip de video, însă în 2016 a redus vârsta, deși în continuare nu recomandă ca aceștia să stea singuri în fața ecranelor dacă au între 15 luni și 2 ani. Copiii mici care stau în fața ecranelor au mai multe șanse de a dezvolta deficit de atenție la vârsta de 7 ani.

TV-ul pe fundal și interacțiunea copil-părinte
Se pare că pentru copil nu contează doar ce se află pe ecran, ci și doar faptul că este aprins. Conform unui studiu din 2008, televizorul pornit pe fundal în camera în care copiii mici și bebelușii se jucau, a redus episodul de joacă și atenția, acest lucru contribuind la afectarea dezvoltării cognitive. Pe lângă asta, un televizor pornit pe fundal reduce numărul de cuvinte pe care le rostește părintele, iar mai puține cuvinte înseamnă mai puțină învățare.
Cum rămâne cu programele TV destinate copiilor?
Specialiștii în pediatrie sunt de părere că sugarii și copiii mici învață diferit de copiii mai mari și adulții, deoarece ei nu beneficiază de învățarea directă, aceasta fiind tehnica utilizată cel mai frecvent în emisiunile „educative” destinate bebelușilor. Un studiu din 2007 a constatat că, cu cât se uită mai mult la televizor un copil între 8 și 16 luni, cu atât știe mai puține cuvinte. După vârsta de 2 ani totuși, lucrurile se schimbă puțin, pentru că atunci copiii pot învăța anumite abilități de la emisiunile educative bine concepute (alfabet, matematică, știință și rezolvarea problemelor).
Ce poate face un părinte?

În cazul copiilor de peste 2 ani, pediatrii recomandă ca părinții să limiteze timpul petrecut în fața ecranelor la 1-2 ore pe zi și să țină televizorul în spații comune, nu în camerele acestora. Vizionarea anumitor emisiuni dedicate copiilor este ideal a se desfășura la ore potrivite, cu respectarea programului de somn și fără reclame.
Nu vă speriați, pentru că asta nu înseamnă că trebuie să aruncăm toate dispozitivele cu ecrane din casă, însă este indicat ca acestea să fie folosite după o anumită vârstă, în compania adulților. Aceștia pot face comentarii și pot pune întrebări pe baza a ce urmăresc copiii, sprijinind astfel interacțiunea cu cei mici.
Dacă ți-a plăcut acest articol, te invit să te abonezi la blog-ul meu, pentru alte informații legate de stil de viață și sănătate:
Surse:
https://www.healthychildren.org/English/family-life/Media/Pages/Why-to-Avoid-TV-Before-Age-2.aspx
https://srcd.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1467-8624.2008.01180.x
👍
ApreciazăApreciază