Poftiți la pâine? Mă întreabă o doamnă în lift, care tocmai cumpărase pâine caldă și care voia să îmi ofere și mie, gândindu-se că mi-a stârnit mirosul vreo poftă de necontrolat. Am refuzat-o politicos și m-am amuzat apoi, pentru că la final mi-a urat sarcină ușoară și să fie sănătoasă, ceea ce m-a făcut să îmi pun multe întrebări după, având în vedere că eu urmează să am băiat. Mi-au trecut prin minte toate acele superstiții absurde legate de forma burții, pofte și orice altceva găseam pe grupurile de gravide de pe Facebook, dar pentru astea ar trebui să scriu un articol separat, doar pentru amuzament.
O să primești multe sfaturi nesolicitate și păreri legate de sarcină și îmi imaginez că atunci când vine copilul, lucrurile nu se vor schimba prea mult. De cele mai multe ori, aceste sfaturi vin de la persoane care poate nu sunt informate suficient, așa că asigură-te că ții legătura cu medicul care îți urmărește sarcina pentru orice nelămurire.

- MIT: Evită să faci sport în sarcină
Pentru că eram obișnuită să fac sport înainte de sarcină, nici măcar nu mi-a trecut prin cap că trebuie să renunț la așa ceva, iar doi medici pe care i-am consultat mi-au confirmat acest lucru fără măcar să le pun întrebarea. De fapt, cu cât ești mai activă în timpul sarcinii, cu atât te vei adapta mai bine la modificările corporale, vei experimenta mai puține probleme spre finalul sarcinii și vei reveni în formă mult mai ușor după ce naști. Exercițiile din timpul sarcinii te vor ajuta să menții o greutate sănătoasă, să îți întărești articulațiile, să îmbunătățești circulația și să controlezi durerile de spate. Există totuși niște lucruri pe care trebuie să le iei în considerare în sarcină. Nu începi un sport nou și îți adaptezi exercițiile în funcție de cum te simți. În primul trimestru adormeam și cu capul pe birou, așa că de multe ori mă simțeam epuizată după serviciu ca să îmi mai fac și antrenamentul, deci a trebuit să compensez cu mers pe jos dimineața. Dacă nu ai suficientă experiență cu sportul, apelează la cineva calificat, pentru că există yoga, stretching și multe tipuri de exerciții destinate femeilor însărcinate. Orice ar fi, fă mișcare, pentru că te va face să te simți mult mai bine și uneori vei vedea că îți ia durerea cu mâna.
- MIT: Mănâncă pentru doi
În general, femeile însărcinate trebuie să aibă o dietă normală, care să conțină alimente bogate din punct de vedere nutritiv. De fapt, nu trebuie să mănânci pentru doi, ci de două ori mai sănătos! Din trimestrul al doilea de sarcină, ar trebui adăugate niște calorii în alimentație, care să provină din gustări sănătoase. Caloriile adăugate de care ai nevoie în ultimele două trimestre se rezumă, de exemplu, la un iaurt și o banană, nicidecum la a te muta în frigider, oricât de tentant ar fi acest mod de relaxare. Problema cea mai mare o constituie alimentele sărace în nutrienți, dar foarte bogate din punct de vedere caloric. Nu te gândi că femeile care iau foarte mult în greutate în timpul sarcinii mănâncă în cantități industriale, ba chiar de cele mai multe ori nici nu poți mânca foarte mult. Rețeta unei greutăți peste medie în sarcină este simplă: dulciuri, covrigei, băuturi îndulcite cu zahăr și orice îți trece prin cap că poate fi consumat ușor și nu aduce un aport nutritiv benefic organismului.

- MIT: Grețurile de dimineață
Deși poartă acest nume și avem impresia că acesta este primul semn de sarcină, în realitate, grețurile pot apărea oricând în timpul zilei și se manifestă diferit la fiecare femeie. Nu este o regulă ca dacă ești însărcinată să ai grețuri sau să vomiți. La mine s-au manifestat doar ca o aversiune față de anumite mâncăruri, nevoia de a consuma alimente acre și o senzație generală de greață fără să vomit nici măcar o dată. Într-o seară am mâncat un borcan de conopidă în oțet în loc de cină și m-am simțit foarte bine :)). Acest lucru se întâmplă deoarece crește nivelul de hormoni necesari în sarcină, care modifică modul în care percepem gustul și mirosul. Grețurile dispar în general în al doilea trimestru, mai puțin în cazul sarcinilor cu probleme.
- MIT: Un pahar de vin este în regulă
Nu există nicio cantitate de alcool, în nicio perioadă a sarcinii, care să fie sigură și care să nu afecteze fătul. Chiar dacă vei mai auzi femei care spun că au băut bere în timpul sarcinii și copilul e sănătos, gândește-te că există și femei care spun foarte relaxate că în zilele noastre nu au făcut nicio morfologie sau că nu au fost la medic. Ce vreau să spun este că în sarcină nu te bazezi pe noroc sau pe experiența altora.
- MIT: Folosește *inserează aici crema minune* ca să nu ai vergeturi
Apariția vergeturilor în sarcină poate fi genetică sau poate depinde și de faptul că iei în greutate foarte mult într-o anumită zonă, dar cu siguranță nu va fi prevenită cu cele mai scumpe uleiuri sau loțiuni. Totuși, este important să menții pielea hidratată, atât pe interior (cu apă multă și alimentație echilibrată) cât și pe exterior.
Dacă vrei un sfat care să te ajute să fii pregătită psihic pentru sarcină, îți sugerez să acorzi mai multă atenție femeilor care îți împărtășesc aspectele pozitive, decât celor care îți transmit informații negative legate de sarcină și naștere, pentru ca frica este cea care alimentează foarte multe stări pe care vei dori să le eviți în această perioadă.
Dacă ți-a plăcut acest articol, te invit să te abonezi la blog-ul meu, pentru alte informații legate de stil de viață și sănătate:
Surse:
https://www.businessinsider.com/ob-gyn-doctors-biggest-pregnancy-myths-debunked-2019-10
https://www.scripps.org/news_items/3039-9-common-pregnancy-myths-debunked