Ce trebuie să știi despre celulită și vergeturi

În ultima lună de sarcină, când am început să simt cum se întinde pielea de pe burtă din cauza usturimilor îngrozitoare, văzând primele semne ale creșterii rapide a bebelușului deja destul de mare, n-am putut să nu mă gândesc la declarațiile controversate făcute de George Buhnici ce au circulat în online în ultima vreme. Așa că, fiind o normoponderală, adeptă a sportului și a unui stil de viață sănătos, m-am gândit că ar fi util să împărtășesc câteva informații referitoare la cele mai în vogă probleme ale momentului, aparent mai importante decât războiul, foametea și inflația-celulita și vergeturile.

Cicatricile pe care toată lumea le poate dobândi

Vergeturile sunt dungi sau șiruri de dungi care apar în mod special pe pielea din zona abdomenului, a sânilor și feselor și sunt foarte comune în cazul femeilor care se află în ultimul trimestru de sarcină, deoarece principala cauză a apariției acestora o reprezintă întinderea pielii. Totuși, deși femeile sunt mult mai predispuse, oricine le poate avea, iar severitatea lor depinde de factori multipli, pentru că nu este o regulă ca toți oamenii care trec prin astfel de modificări corporale să le dezvolte. Un factor îl reprezintă istoricul familial sau cum ne place să îi mai spunem, gena. Acestea mai apar în mod special, după cum spuneam, la femeile însărcinate(mai ales dacă sunt tinere), în cazul dezvoltării bruște în adolescență(de exemplu, mie mi-au apărut din cauza unei creșteri bruște în înălțime), în cazul creșterilor sau scăderilor rapide în greutate, a administrării corticosteroizilor(folosiți în cazul foarte multor afecțiuni medicale, printre care și cancer și leucemie), a utilizării steroizilor anabolici, în cazul sportivilor(ca să vezi, există mulți bărbați cu mușchi în sală care au vergeturi), sau chiar în cazul anumitor disfuncții genetice. Vergeturile apar în mod special în cazul tânărului care are corpul în schimbare.
Acestea fiind spuse, am fi ceva mai mult decât superficiali să afirmăm că vergeturile sunt cauzate de obezitate. Mai mult, ele pot apărea și în cazul eliberării suplimentare a cortizolului, hormonului stresului, care duce la slăbirea fibrelor elastice ale pielii. Rețineți aici că eliberarea acestui hormon este total diferită în cazul persoanelor care lucrează noaptea, de exemplu.

Nu există tratament pentru vergeturi, ci doar terapii sau cosmetice care să le amelioreze mai mult sau mai puțin aspectul.

Coaja de portocală, inamicul tuturor femeilor

Celulita este termenul folosit pentru acumularea țesutului adipos sub piele, sub forma unor bulgări. Deși poate afecta și bărbații, este cel mai des întâlnită în cazul femeilor, din cauza distribuției diferite a grăsimii, mușchilor și țesutului conjunctiv.

Nu este cunoscută o cauză exactă a apariției celulitei, dar pare să rezulte dintr-o interacțiune între țesutul conjunctiv din stratul de la suprafața pielii și stratul de grăsime care se află chiar sub acesta. Faptul că țesutul conjunctiv și celulele adipoase din acest strat sunt dispuse vertical la femei și la bărbați au o structură încrucișată, poate explica de ce femeile sunt mult mai susceptibile de a avea celulită.

Factorii care duc la apariția celulitei pot fi de natură genetică sau hormonală. Deși un stil de viață sănătos poate reduce riscul acesteia și poate îmbunătăți cu siguranță aspectul pielii, ea nu este cauzată de toxine și nu are legătură cu greutatea corporală.

Așa cum există mai multe tipuri somatice ce reprezintă ansambluri de caracteristici fizice dominante la fiecare individ în parte (unii oameni acumulează grăsime sau cresc în masă musculară în anumite zone ale corpului mai ușor, de exemplu), așa fiecare persoană este mai mult sau mai puțin predispusă la a avea celulită.

Hormonii precum estrogenul, insulina, noradrenalina, hormonii tiroidieni și prolactina fac parte din procesul de producție a celulitei. De exemplu, odată cu apropierea de menopauză, scade nivelul de estrogen și odată cu el scade și fluxul de sânge către țesutul conjunctiv de sub piele, lucru care duce la o cantitate mai mică de oxigen în acea zonă și la o producție mai scăzută de colagen. Pe lângă asta, există numeroase afecțiuni care sunt cauzate de dezechilibre hormonale și care pot veni la pachet cu celulita.

Nicio terapie pentru îndepărtarea celulitei nu este confirmată de cercetările științifice, deși există multe metode prin care poate fi îmbunătățit aspectul pielii, în general temporar, dar în funcție de grad. Liposucția și dieta nu îndepărtează celulita, deoarece nu au efect asupra structurii țesutului conjunctiv.

Aș fi o ipocrită dacă aș afirma că nu mă interesează dacă am sau nu vergeturi sau celulită, dar tocmai pentru că știu că aspectul acestora poate fi îmbunătățit de cele mai multe ori cu eforturi imense care deseori pot fi în zadar și că fiecare corp este diferit, m-a determinat să spun, în numele femeilor, simplu și la obiect: Nu, niște sălică nu rezolvă problema vergeturilor și a celulitei și nu, acestea nu sunt un semn specific obezității.


Dacă ți-a plăcut acest articol, te invit să te abonezi la blog-ul meu, pentru alte informații legate de stil de viață și sănătate:

Surse:

https://www.webmd.com/beauty/what-are-stretch-marks

https://www.webmd.com/beauty/ss/slideshow-stretch-marks

https://www.nhs.uk/conditions/stretch-marks/

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/stretch-marks/symptoms-causes/syc-20351139

https://www.medicalnewstoday.com/articles/149465#what-is-cellulite

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s