Recunosc, sunt adepta grupurilor de pe Facebook, ele reprezentând unul din puținele motive pentru care frecventez această rețea de socializare. Am avut ocazia să fac cunoștință aici cu adevărate comunități, cu oameni dornici să ajute, cu soluții la diverse probleme și cu recomandări de tot felul. În timp ce unele grupuri sunt foarte bine administrate, având reguli stricte(chiar și privitoare la folosirea corectă a gramaticii limbii române), există și o mulțime de grupuri haotice, care nu încetează să mă uimească prin postările ce-mi apar zilnic în feed. În toate cele 9 luni de sarcină am „săpat” adânc în online după informații care să mă pregătească măcar puțin pentru perioada în care vine noul membru, ca sa aflu că de fapt…nu ești niciodată pregătit. Vă prezint mai jos și o listă cu lucruri mai mult sau mai puțin amuzante, pe care le-am descoperit în comunitățile online de mămici și gravide :).

- Doamne ferește să te joci cu vreun animal când ești gravidă
Se pare că nimeni nu își dorește un bebeluș păros sau care să semene cu un câine sau cu o pisică, așa că principala regulă e să te ferești cât mai mult să stai în preajma animalelor. Dacă totuși nu te poți abține să te joci cu animalul de companie, află că există o soluție salvatoare și poți anula efectul dacă…de fiecare dată când te joci cu el, faci cruce pe burtă(înainte și după). Desigur, sunt multe alte lucruri nefaste care se pot abate asupra copilului tău, cum ar fi să iasă cu picioarele strâmbe dacă stai picior peste picior în sarcină, deci mare atenție, viitoare mămici, căci picioarele în sarcină trebuie să stea…desfăcute. În sfârșit, în grupul de gravide superstițioase, există totuși și sfaturi medicale. Dacă se întâmplă să pierzi lichid amniotic în sarcină, rețeta este simplă: multe supe, ciorbe, fresh-uri și…un pahar de bere pe zi.

- Articolele pentru bebeluși nu doar au denumiri de mașini scumpe, dar și prețul e tot pe-acolo
Ultracompact, mâner reversibil, transformabil, pliere automată, suspensie pe roată, isofix rotativ 360 de grade, nu sunt termeni pe care îi cauți când îți cumperi un automobil, ci sunt caracteristici ale cărucioarelor și scaunelor auto pentru bebeluși. Astfel, mămicile sunt adevărați ingineri mecanici când vine vorba de astfel de produse și îți pot înșira toate avantajele și dezavantajele fiecăruia, după testări pe termen lung pe asfalturile bucureștene. Așa am aflat că dacă vrei să supraviețuiești condițiilor vitrege ale asfaltului românesc, trebuie să-ți plimbi copilul pe niște roți mari.

- Se prea poate ca ceva ce pare un simplu accesoriu pentru bebeluși să prezinte risc de sufocare
Imaginează-ți că ești o viitoare mămică, fără experiență, care începe să citească despre riscul de sufocare. De la protecțiile pentru pătuț până la salopeta cu piciorușe purtată în scoica auto, orice poate deveni un pericol de sufocare pentru bebeluș. Dintr-o dată, obiectele simple pe care le vezi în jurul copilului tău capătă înfățișări demonice. Spuse astfel, lucrurile par amuzante, dar ele sunt logice, serioase și contribuie și mai mult la paranoia ta.
- Există consultant în orice
Dacă ai crezut că alăptatul este ceva simplu și că femeile o făceau ușor în trecut, află că pentru majoritatea este de fapt un chin, doar că acum avem internetul care scoate la iveală toate aceste povești. De consultantul în alăptare poate ai auzit și știi că e posibil să te întâlnești cu el în maternitate, însă unul acreditat de o comisie internațională formată din specialiști în alăptare…e ceva nou. IBCLC (International Board Lactation Consultant Examiners) este recunoscut în întreaga lume și consultanții acreditați astfel acționează în baza unui ghid de bune practici și a unui cod de etică. Dacă acest lucru nu era de ajuns, află că există și consultanți în babywearing, pentru când habar n-ai ce tip de sistem de purtare să achiziționezi pentru copil sau când pur și simplu nu reușești să-l „porți” corect. Cu alte cuvinte, există alte câteva lucruri despre care nu știi nimic.
- Scaunul auto are termen de valabilitate
Deși cunoșteam acest aspect încă dinainte să rămân însărcinată, nu credeam că există un grup special pentru siguranță auto pentru copii și că scaunul auto se achiziționează în funcție de modelul mașinii pe care îl ai. Pentru început, nou-născutul va sta în scoica auto, însă pune bani deoparte și renunță la modelul ăla scump de cărucior pe care probabil îl vei folosi doar vreo 6 luni până să cumperi altul, pentru că imediat ce crește copilul va trebui să cumperi un scaun auto testat, omologat conform cerințelor pieței din Uniunea Europeană și neapărat nou. Mai multe despre siguranța auto și despre termenul de valabilitate al scaunelor auto pentru copii găsești aici.

- Există o listă
Prima dată când am auzit de această listă, părea să fie ceva secret, la care nu oricine avea acces, care se transmite cumva din părinte în părinte și este baza unul cult care practică ritualuri de invocare a suzetelor și tetinelor de biberoane. Sincer, cred în continuare că lucrul ăsta e adevărat în mare parte. N-aș putea spune cu exactitate unde se găsește lista aia, dar cert e că a mea se întinde pe câteva pagini și de 9 luni tot bifez pe ea. Pot să-mi dau seama că și alte gravide au lista, că le văd căutând pe grupuri cele necesare și crede-mă, nu vrei să rămâi cu prea multe nebifate când se apropie nașterea și ai intrat în faza de nesting sau, mai pe românește, cuibăreală, care, îți vine să crezi sau nu, are o explicație științifică în spate.
Oricum, nu-ți face griji. Chiar și după ce știi toate lucrurile astea, tu tot nu știi nimic, așa că te sfătuiesc să îmbrățișezi și tu această neștiință și…Dumnezeu cu mila :).