De la televizorul cu tub la ecranul cinematografic

Îmi amintesc 1999. Mi-l amintesc vag, dar ar fi fost imposibil ca mileul bunicii care trona pe televizorul cu tub și peste care stătea la loc de cinste bibeloul în formă de cățeluș să nu-și pună amprenta pe retina mea. Cultura cinematografică a bunicii se rezuma atunci la telenovele și chiar dacă nu am fost niciodată nevoită să folosesc eres una desgraciada, important e că datorită ei știu ce-nseamnă. Tot datorită ei știam și că atunci când se întrerupea transmisia era de la ei, o forță mistică ce controla fiecare post de televiziune.

1999 a fost și anul în care au apărut numeroase filme notabile – Matrix, Fight Club, The sixth sense, American Beauty, dar și începutul unor serii care păreau interminabile, cu rechini ucigași și adolescenți americani care se îmbătau la party-uri. Desigur, pe toate urma să le vizionez mai târziu, la vârsta potrivită.

N-am cum să uit nici VHS-ul de la ai mei, nici muntele de casete video pe care încă le mai avem și nici pe Antonio Banderas și superba Catherine Zeta-Jones în The Mask of Zorro, film pe care l-am văzut de 1000 de ori și încă m-aș mai uita la el. Când am făcut upgrade-ul la DVD player bineînțeles că am văzut toate animațiile de la Disney care rulaseră deja la TV, în frunte cu Lion King, Tarzan, Cenușăreasa și preferatul meu, Beauty and the Beast.

Eu și toți ceilalți copii ai anilor 90 am trăit o perioadă în care tehnologia a avansat extraordinar de mult. Îmi amintesc și acum primul film pe care l-am văzut la cinematograful Republica din Constanța. Era o animație lansată în 1998, Antz. Între timp, animațiile au evoluat și s-au adaptat la gusturile copiilor de acum, dar au devenit perfecte pentru a le viziona întreaga familie.

Sunt nerăbdătoare să merg cu Alexandru la cinematograf, dar mai am de așteptat ceva timp. În perioada sărbătorilor apar mereu animații frumoase. Chiar pe 23 decembrie 2022 se lansează o animație bazată pe o carte pentru copii scrisă de Bernard Waber, Lyle, Lyle, Crocodile.

Filmul va rula subtitrat și dublat în limba română și spune povestea lui Lilu, un crocodil meloman, care este descoperit în podul casei când familia Primm se mută în New York. Fiul lor, Josh, este cel care îi devine cel mai bun prieten, însă familia și vecinii nu prea sunt încântați de prezența reptilei. Shawn Mendes este cel care dă voce crocodilului cântăcios care își promite să devină un personaj de care te îndrăgostești. După cum v-ați dat deja seama, Lyle nu este un crocodil oarecare. Pe lângă faptul că știe foarte bine să cânte, el este și foarte vesel și prietenos, lucru destul de neobișnuit pentru o reptilă.

Lyle/Lilu nu este un personaj care apare prima dată pe ecrane. El a fost creat prin anii 60, prima carte din serie, The House on East 88th Street, fiind publicată în 1962, iar la televizor a apărut în 1987.

Într-o eră în care am ajuns să asociem vizionarea filmelor cu Netflix și statul pe canapea, o ieșire la cinematograf este ca o gură de aer proaspăt, așa că propun să vă bucurați împreună cu copiii de un film cu muzică frumoasă și multă comedie :). Vizionare plăcută!


Acest articol a fost redactat pentru competiția SuperBlog 2022.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s