Cum am reușit să alăptez exclusiv

Dacă aș face o ierarhie a lucrurilor celor mai dificile pe care le-am realizat, pe primul loc s-ar situa alăptatul. În momentul în care am devenit mamă am realizat cât de mult poate să doară recomandarea de la TV care începe cu Hrănirea exclusiv la sân…, câte frustrări și lacrimi poate această simplă reclamă să ascundă și în capetele câtor femei încă răsună ca un cuțit care se răsucește în creier. Astăzi mă întreb de ce ne sunt vândute poveștile frumoase, de ce mamele sunt ajutate atât de puțin și de ce nimeni nu vorbește despre depresia postnatală accentuată de imposibilitatea sau de greutatea alăptatului.

Alexandru a făcut de curând 7 luni și atât mama cât și soacra mea îmi spun Hai că ai zis măcar o lună, măcar două și uite că s-au făcut șapte. Nu m-aș fi gândit niciodată că o să găsesc atât de multă putere în mine încât să suport durere fizică, stres și nopți nedormite, nu pentru că nu sunt un om puternic, ci pentru că nu credeam că o să îmi doresc atât de mult să alăptez. Știind cât de greu poate fi și ce sacrificii implică, am crezut că voi pune sănătatea mea psihică pe primul loc și că o să mă gândesc să îmi fie mie bine, astfel încât să pot avea grijă și de copil. Lucrurile nu au stat chiar așa, pentru că ceva din mine a făcut ca eu să îmi doresc să fac asta indiferent cât de greu ar fi fost. Nu am primit niciun premiu, nu mi s-a ridicat nicio statuie și nici nu m-a făcut asta mai mult mamă, însă vreau să le spun proaspetelor mămici care își doresc să alăpteze că există, într-adevăr, o luminiță la capătul tunelului, chiar dacă drumul este plin de gropi și vremea instabilă. Scriu această poveste nu ca să pun alăptatul pe un piedestal sau ca să demonizez formula de lapte, pentru că extremismul de orice fel ar fi nu este niciodată bun, ci ca mamele să se inspire, să vadă ce greșeli am făcut eu dar și ce m-a ajutat și nu în ultimul rând, să fie împăcate cu deciziile pe care le iau, pentru că o mamă își dorește ce este mai bun pentru copilul ei și nu este nimeni în măsură să o critice atunci când aceasta nu mai dispune de putere și resurse.

Nu am născut într-o maternitate care susține alăptatul și nu am apelat la un consultant în alăptare la timpul potrivit

Am născut la un spital privat și în ciuda faptului că acest lucru ne-a costat ceva, experiența privind alăptatul nu a fost una frumoasă. În spital am realizat, de fapt, că prea puțini susțin alăptatul, poate pentru că personalului ori îi lipsește competența necesară, ori îi este mult prea greu să piardă timpul cu atâtea femei pentru care alăptatul este greu. Veți spune, desigur, că la o maternitate privată nu ar trebui să se pună această problemă, mai ales că am avut consultant în alăptare(pe care nu îmi amintesc să îl fi văzut) inclus în contractul de naștere, însă din păcate realitatea este alta și în acele momente în care ești copleșită fizic, psihic și hormonal, nu ești capabilă să realizezi toate neregulile.

Încă din maternitate mi s-au angorjat sânii, și de fiecare dată când puneam copilul la sân îmi venea să urlu de durere. Ca printr-o minune nu am făcut mastită. Alăptarea a fost extrem de dificilă, aproape imposibilă, era evident că aveam canalele blocate și nimeni nu mă sfătuia cum să procedez în această situație. Îmi doream doar să ajung acasă, dar acolo a continuat chinul, cu răni și sânge, iar pentru mine alăptatul a fost dureros în jur de 3-4 luni de zile.

Nu aș putea să vă spun exact ce maternități susțin cu adevărat alăptatul, pentru că foarte multe doar pretind că o fac sau personalul consideră că te susține dacă îți pune copilul în brațe, dar pot să vă spun cu certitudine că cel mai bine ar fi să discutați înainte de a naște(pun accent pe asta pentru că eu consider că am apelat cam târziu) cu un consultant în alăptare, sau dacă nu ați făcut-o, ori să contactați unul imediat ce întâmpinați probleme, ori vă recomand să cereți un sfat celor de la 07alăptare, printr-un apel telefonic în cadrul căruia un consultant vă va răspunde cu profesionalism la întrebări.

Eu am apelat atât la un consultant în alăptare, cât și la ajutorul celor de la 07alăptare. Din ambele părți am primit sfaturi care m-au ajutat dar și care nu mi s-au potrivit. Cred totuși că cel mai indicat ar fi să vină un consultant în alăptare acasă la proaspăta mămică, chiar din primele zile, dacă se poate chiar de mai multe ori. Cel mai bun sfat pe care l-am primit, însă, a venit de la pediatru, care mi-a spus exact așa: Oricât îi dați copilului, chiar și o linguriță, laptele matern este foarte important pentru el. De atunci a început procesul prin care am reușit să îl alăptez exclusiv pe Alexandru, pornind de la hrănire mixtă. Nu faptul că mi-a spus că laptele matern este aur pentru copil m-a ajutat, ci faptul că important este să îi oferi atât cât poți, pentru că o mulțime de mame renunță fiindcă au impresia că nu au lapte și nu știu că lactația poate fi crescută treptat, sau de multe ori sunt lăsate de cei din jur să creadă că dacă nu își alăptează exclusiv copilul o fac degeaba. Pentru mine a devenit o mare dilemă cum societatea insistă că alăptarea este absolut necesară, însă multe cadre medicale spun mamelor că nu au lapte sau că laptele lor nu este bun.

L-am hrănit pe Alexandru mixt, până am ajuns, treptat, la alăptare exclusivă

Să hrănești mixt copilul este cel mai greu, groaznic de greu. Știu că am ales calea cea mai grea, dar de fiecare dată mi se părea că mai pot puțin. Pentru mine a funcționat astfel: La absolut fiecare masă alăptam și completam cu formulă de lapte. Treptat am început să scot formula, pregătind de fiecare dată o cantitate mai mică. Într-un final am ajuns să îi ofer un singur biberon seara înainte de culcare, după care l-am eliminat și pe acela.

Am crezut că plânsul înseamnă automat foame și am creat asocieri greșite

Ca proaspătă mamă a primului copil, vei avea tendința să îi dai să mănânce copilului de fiecare dată când plânge. Pe parcurs am realizat că există multe alte motive pentru care un copil plange, pe lângă foame, cald, frig sau un alt discomfort și că uneori nici nu vei cunoaște exact acele motive, sau nu vor avea nicio logică pentru tine. De exemplu, se poate ca bebelușul tău să plângă dacă stingi lumina. Alexandru în momentul de față își schimbă starea complet când mergem în altă cameră și devine mult mai vesel în dormitor. Dacă aș da timpul înapoi, m-aș gândi mai bine înainte să îi fac un biberon și aș încerca să nu mai fac asocierea masă-somn. Mi-am dat seama ulterior că îi făcusem o astfel de asociere lui Alexandru și că nu voia biberon de foame, ci din obișnuință. Ulterior m-am ferit complet de astfel de asocieri pentru a încuraja un somn sănătos și odihnitor.

Am crezut că trezirile dese de foame înseamnă că bebelușul nu se satură cu laptele matern

În realitate, o dată la ceva timp aveam parte de vreo două nopți cu treziri foarte dese pentru alăptat pentru că Alexandru avea un puseu de creștere. Pentru multe mame care au hrănit bebelușii și cu formulă, încrederea scăzută în capacitatea de a alăpta exclusiv poate fi motivul pentru care primul instinct este de a oferi copilului un biberon, însă este absolut normal ca un bebeluș să aibă astfel de perioade fiindcă este în creștere, iar producția de lapte se adaptează în funcție de nevoile acestuia.

Am folosit suplimente pentru creșterea lactației (atunci când nu era necesar)

Știu că mulți consultanți în alăptare recomandă diverse capsule pentru creșterea lactației, dar după ce am folosit vreo 3 tipuri, mi-am dat seama că este posibil să greșesc și că poate nu mă ajută neapărat. O discuție cu pediatrul m-a făcut să îmi dau seama că nu știu exact pe ce cale acționează aceste suplimente. În cazul producției laptelui, lucrurile stau astfel: Bebelușul stimulează mamelonul prin supt, inițiind activitatea unor neuroni conectați cu hipotalamusul, care ca răspuns stimulează la rândul lui glanda pituitară să producă oxitocină si prolactină, responsabile pentru producția laptelui. Cu alte cuvinte, totul pornește de la mamelon, deci nu văd cum ar putea ajuta producția laptelui o capsulă ingerată și dacă ajută, nu știu ce poate deregla.

Am fost atentă la poziția de hrănire și am folosit biberoane speciale pentru bebeluși alăptați

Fluxul mare de lapte care curge prin tetina biberonului poate face copilul să renunțe la sân. Astfel, atunci când primea formulă ca și completare, Alexandru era hrănit de mine sau de soț într-o poziție oarecum verticală, astfel încât să nu îi curgă foarte mult lapte pe gât și încercam să îi oferim multe pauze. Mai târziu, după ce am construit o minunată colecție de biberoane, m-am documentat ceva mai mult și am descoperit biberoanele Medela, cu tetina Calma. Ca si preț sunt mult peste ce se găsește pe piață, însă pe mine m-au ajutat enorm și nu am achiziționat decât două. Tetina arată total diferit de cea a unui biberon obișnuit și este formată din trei piese, iar laptele curge doar în momentul în care suge bebelușul. Deși mi-aș dori, nu mă plătește nimeni să fac reclamă acestor biberoane. Pot spune ca au fost life changers, dar deși aș fi vrut să știu mai devreme de ele, cred că la început ne-ar fi fost greu să le folosim, fiind la primul copil și abia făcând cunoștință cu tipul acesta de hrănire și cu modurile în care trebuie să ajuți bebelușul să eructeze. Biberoanele Medela le găsiți online, pe site-uri precum eMAG sau Notino. Trebuie să menționez aici că suptul la sân este total diferit de hrănirea la biberon, deoarece bebelușul folosește limba în mod diferit. Cu alte cuvinte, nicio tetină nu poate înlocui sânul. Eu doar am ales varianta cea mai potrivită, dar am alaptat înainte de fiecare hrănire cu biberonul.

Acestea sunt doar câteva din lucrurile pe care eu le-am descoperit pe parcursul acestei călătorii care m-a adus în punctul în care am reușit să spun că mă bucur că alăptez, că într-adevăr este ceva frumos și că în sfârșit, este ușor, pentru că nimic din toate astea nu le puteam spune acum câteva luni și în niciun caz în prima lună. Mi-aș fi dorit să fiu susținută mai mult în tot acest proces de către cadrele medicale și poate astfel aș fi trecut prin mai puține frustrări, crize de plâns și confuzie, dar într-un final, am văzut și luminița :).


Dacă ți-a plăcut acest articol, te invit să te abonezi la blog-ul meu, pentru alte informații legate de stil de viață și sănătate:

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s