Calorii mai puține, dar cu ce preț? – Aspartamul

Doi tineri, un el și o ea, ies la o terasă în centrul orașului. Ospătarul vine să ia comanda. El își ia o cafea și o apă iar ea, cu un gest hotărât, îi înmânează ospătarului meniul. O salată și o Cola Zero, vă rog, că sunt la dietă.

Aprobat în 1974, a lansat o mulțime controverse legate de efectele sale asupra sănătății. Cu toate astea, este cel mai utilizat îndulcitor artificial la nivel mondial. Aspartamul este prezent în peste 5000 de produse, incluzând cele mai populare băuturi, gume de mestecat, chiar și vitamine și siropuri de tuse pentru copii.

Ca și gust, aspartamul se apropie cel mai mult de zahăr și este în jur de 200 de ori mai dulce decât acesta. Este de multe ori combinat cu alți îndulcitori artificiali, pentru a fi cât mai asemănător cu sucroza, așa că nu ar trebui să te mire când pe ingredientele unui produs dietetic vei întâlni alături de el acesulfame-K și încă unul-doi compuși asemănători.

Aspartamul și cancerul

Foarte multe studii sponsorizate de industria alimentară au ajuns la concluzia că aspartamul este sigur, în timp ce zeci de studii independente au expus legătura dintre aspartam și numeroase probleme de sănătate, printre care cancer, tumori ale creierului și boli cardiovasculare.

Prin anii 90, câteva studii realizate de un laborator de cercetare independent, non-profit, din Bologna, au dovedit incidența crescută a tumorilor maligne în mai multe organe la rozătoare cărora li s-a administrat aspartam. Pornind de aici și pentru a contracara criticile, o reevaluare făcută în aprilie 2021 a confirmat că 72 din cele 78 de leziuni erau într-adevăr maligne, în timp ce alte 3 erau premaligne. Aceste noi descoperiri afirmă faptul că aspartamul este un carcinogen în cazul rozătoarelor. Studiul poate fi citit în întregime aici.

Aspartamul și funcția renală

Potrivit unui studiu din 2011, publicat în Clinical Journal of American Society of Nephrology, consumul a mai mult de două porții de bauturi îndulcite artificial este asociat cu o probabilitate de două ori mai mare de scădere a funcției renale în cazul femeilor.

Aspartamul și obezitatea

Este o surpriză faptul că acest îndulcitor ar putea avea legătură cu bolile metabolice, însă numeroase studii au făcut legătura între acesta și apetitul crescut, diabet și alte afecțiuni legate de obezitate.

Potrivit unui studiu publicat în American Journal of Clinical Nutrition în 2013 care a vizat peste 66 000 de femei, atât băuturile îndulcite cu zahăr cât și cele îndulcite artificial au fost asociate cu riscul de diabet de tip 2.

Cum rămâne, deci, cu Cola Zero?

Am putea spune că, în cazul domnișoarei, răspunsul corect la întrebarea Ce doriți să comandați? este O salată și o limonadă cu puțină miere, vă rog, că sunt la dietă :).

Stay tunned pentru următoarele articole din seria Îndulcitorii artificiali-Calorii mai puține, dar cu ce preț?

Vezi și:

Aspartame: Decades of Science Point to Serious Health Risks

Un comentariu Adăugă-le pe ale tale

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s